מה טופו אהליך

 טופו הוא לא תחליף בשר לטבעונים. ממש לא. טופו הוא פשוט חומר גלם מדהים למגוון מנות אינסופי.

אין לו טעם? נכון, וזה כל היופי!

בסדנה המצולמת נלמד כמה גישות, הרבה מתכוני בסיס שימושיים ובעיקר- לא לפחד מטופו.

מהקוביה הלבנה והבסיסית הזו נכין:

פשטידה שאפשר להכין בכל טעם ומכל ירק

שניצל מטוגן או אפוי שכל הפירורים נשארים עליו ולא במחבת...

שווארמה טופו עסיסית ומתובלת

טופו צלוי בשלושה טעמים: טופו בטעם ברביקיו, טופו בטעם פיצה

וטופו חמוץ

קארי טופו וחלב קוקוס

נודלס טופו וירקות

סלטופו בסגנון ביצים

בסדנאות המצולמות קציצות וגבינות תמצאו מתכוני טופו נוספים (קציצות ברוטב אדום וחריימה טופו בסדנת הקציצות, קוביות טופו בזעתר ולאבנה חמצמצה בסדנת הגבינות).

איזה טופו קונים?

את זה שבמבצע! 

הטופו בישראל מיוצר בשני מפעלים גדולים (מפעל א.י.ן ומשק וויילר) והתוצר זהה לחלוטין.

בגדול אפשר לחלק את הטופו לשני סוגים. טופו קשה וטופו רך שההבדל בין השניים הוא כמה מים נוקזו מתוך המוצר, בטופו קשה לחצו יותר אז הוא נדחס. 

טופו רך מתאים להכנת מקושקשת וסלטופו (כמו ביצים).

טופו במרקם קשה מתאים לכל שאר המתכונים.

ישנם טופו בטעמים (צ'ילי, כורכום, פרובאנס) והוא מתאים למי שאוהב מתובל ומלוח, ניתן לשלב אותו בכל המתכונים בהתאמה לטעמים הרצויים, יש לקחת בחשבון שהמרקם של הטופו המתובל לעיתים מתפורר יותר ולכן יכולה להיות בעיה לעצב ממנו שניצלים יציבים.

למה ילדים אוהבים שניצל? אולי בגלל הוודאות- אתה יודע מה אתה מקבל:

ציפוי פריך, הפנים לעיס ובלי טעמים מוזרים. ברוח זו אני מכינה שניצל טופו שעושה כבוד לטופו. 

שניצל טופו מטוגן / אפוי

300 גרם טופו

מעט מלח

 

4 כפות קמח חומוס או אחר (הכל עובד)

5 כפות מים

 

1 כוס פירורי לחם (אפשר ללא גלוטן)

הכנה: 

 

1. חותכים את הטופו לחצי ומכל חצי פורסים לאצבעות בעובי 1 ס"מ. מפזרים מעט מלח משני הצדדים.

2. מערבבים בקערה אחת את הקמח והמים לבלילה אחידה.

3. לוקחים טופו במזלג, טובלים בבלילה ומעבירים לציפוי בפירורי הלחם.

5. מטגנים בשמן חם.

לשניצל אפוי:

לפירורי הלחם מוסיפים 2 כפות שמן זית ומערבבים היטב. מצפים, מניחים על תבנית עם נייר אפייה ואופים ב 190 מעלות, 15 דק'.

איך מאחסנים טופו? 

טופו רגיל תקף בדרך כלל לחודש באריזתו המקורית כל עוד לא נפתח. לאחר הפתיחה אם לא בישלנו את כל הכמות ניתן לשמור בצנצנת או קופסה את הטופו כשהוא מכוסה כולו מים, אין חובה להחליף את המים כל יום. בצורה זו הטופו ישמר טרי שלושה ארבעה ימים נוספים.

איך יודעים שטופו מקולקל? קשה לפספס, זה מריח למרחקים כמו הדבר הכי נורא שהרחתם בחיים. זורקים ומגישים תלונה ליצרן ומקבלים פיצוי.

שווארמה טופו

2 בצלים קלופים

4 כפות שמן זית

300 גרם טופו

2 כפיות פפריקה מתוקה

1כפית חוואייג' למרק

קורט כמון

מעט רוטב סויה

מלח ופלפל

הכנה: 

1. פורסים את הבצל לחצי ולפרוסות, מניחים עם 2 כפות שמן במחבת ומתחילים להזהיב.

2.בעזרת קולפן ירקות רגיל קולפים רצועות טופו דקות או חותכים עם סכין לפרוסות דקות, מניחים בקער עם 2 כפות שמן ותבלינים ומצפים היטב.

 3. כשהבצל הזהיב מוסיפים את הטופו עם התבלינים, מערבבים על אש גבוהה עד שהבצל והטופו מכוסים בתבלינים ומשחימים מעט בקצוות.

מגישים בלאפה או פיתה או טורטייה עם חומוס, טחינה וסלט קצוץ.

IMG_20200803_135721.jpg

שווארמה? כן!

טופו יודע לקבל טעמים של שווארמה וממלא נהדר את הפונקציה וגם את הלאפה. יחד עם טחינה, חומוס, כרוב חמוץ ועמבה- זו חגיגה!

אני לא משתמשת בתבלין לשווארמה כי לטעמי הוא תוקפני מדי אלא בתערובת עדינה יותר של חוואייג' למרק ופפריקה.

IMG_20200803_131624.jpg
IMG_20210529_165506.jpg

מוקפץ קל להכנה טעים מזין ומשביע שילדים ישמחו לאכול כל יום! אפשר להכין גם עם ירקות אחרים: כרוב וגזר, פטריות וכד'

מוקפץ טופו, נודלס וירקות

300 גרם טופו

¼ כוס רוטב סויה

2-4 כפות סילאן

2 כפות שמן זית

2 שיני שום כתושות

ירקות:

4-5 בצל ירוק

1 חבילה ברוקולי מופרד לפרחים

 

250 גרם פסטה מבושלת (מכל סוג שתעדיפו)

הכנה:

  1. חותכים את הטופו לקוביות ומניחים במחבת רחבה.

  2. מערבבים בכוס את הסויה והסילאן עם 3-4 כפות מים. יוצקים על הטופו מחצית התערובת וכן 2 כפות שמן.

  3. מדליקים את האש ומשחימים את הטופו עד שרוב הנוזלים נספגים ומתאדים, מוסיפים את השום ומערבבים דקה.

  4. מניחים מעל את הברוקולי והבצל הירוק וכן 3-4 כפות מים. מכסים ומאדים, עדיין על אש גבוהה כ 2-3 דק.

  5. מסירים את המכסה, מוסיפים את הפסטה המבושלת ויוצקים עליה את שארית הרוטב. מערבבים היטב עד שהפסטה כולה ספוגה בטעמים.

ניתן להוסיף מלח אם חסר.

 

  • ניתן להכין ללא פחמימות ואז כדאי להוסיף שעועית ירוקה, אספרגוס, כרוב ניצנים.

  • ניתן להכין עם פסטה ללא גלוטן

57319868_10218508643778305_2442241219095

אפשר להכין את הפשטידה עם כל ירק שתבחרו- כל עוד הוא עבר הכנה מוקדמת.

פטריות (3 סלסלאות) מוקפצות

כרישה (2-3 גדולות) מוקפצת

תפוח אדמה וגזר חתוכים לקוביות ומבושלים עד רכות עם אפונה קפואה (לא צריך להפשיר)

תירס מופשר או מסונן משימורים

פשטידת כרובית וברוקולי

(תבנית בגודל 20/30 ס"מ או תבניות מאפינס אישיות)

½ כרובית בינונית

1 כוס פרחי ברוקולי (אפשר קפוא)

300 גרם טופו (חבילה אחת)

4 כפות גדושות קמח עדשים

1 כוס חלב סויה ללא סוכר

1/3 כוס שמן זית

1 כפית מלח

מעט אגוז מוסקט טחון טרי

1 שן שום קטנה

הכנה: 

1. מאדים את הכרובית בסיר עד שהפרחים רכים אך לא מתפוררים אם הברוקולי טרי מאדים ביחד- אם הוא קפוא מוסיפים רק לשתי דקות אחרונות. מצננים וקוצצים מעט.

2. טוחנים את שאר המצרכים בבלנדר עד קבלת קרם חלק, מערבבים עם הכרובית והברוקולי, מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 35 דק' ב 190 מעלות. מניחים שיתקרר.

 3. מוציאים מהתבנית בעזרת נייר האפייה, חותכים ומחזירים להגשה בתבנית. ניתן לחימום חוזר.

הוספת גבינות טבעוניות לפשטידה היא אפשרות מבורכת, החל מגבינות ביתיות כגון גבינה צפתית וכמוצרלה מסדנת הגבינות אונליין שלי וכלה בגבינות יציבות קנויות מכל הסוגים הניתנים כיום לרכישה וכמה נפלא שיש היצע כה גדול.