top of page

בולונז טבעוני טעים ונגיס

המתכון הבא נולד מתוך רצון לדייק את הבולונז הטבעוני שלי.

בספר הבישול שלי "בישול טבעוני ישראלי" יש מתכון נהדר עם עדשים ושלל ירקות, מתובל באופן מתחכם עם יין אדום ופטריית שיטאקה לאומאמי נוסף. הגישה של רוב הקוראים היא: אפשר בלי יין? חייבים פטריית שיטאקה מה זה ואיפה משיגים כזו?

אז מכיוון שגדלתי ובגרתי והבנתי שלא כל מה שטבעוני חייב להיות אחר והרבה מחפשים את הדומה, המוכר שהוא מנחם ומחבק ומזכיר נשכחות וגם אני כזו ברגעים מסויימים, אז אני חוזרת הביתה, לבולונז הכי דומה לזה שגדלתי עליו.

במקום בשר יש עדשים מונבטות, מאלו שמנביטים בהתקף "אני אוכל מעכשיו רק בריא" ושולחים מלא תקוות כמוסות למקפיא והן נשכחות שם ומעלות שכבת קרח וכפור. יש לכם תקווה קפואה כזו? לא צריך להפשיר, מהמקפיא השליכוהו ישר לרוטב.

אין לכם עדשים מונבטות? לא נורא! קונים 1/2 ק"ג עדשים, מבשלים כוס אחת במים עד שמתרכך ומשתמשים ככתוב במתכון. אז למה אמרת לקנות 1/2 ק"ג אם צריך רק כוס? כי עכשיו תשרו בקערת מים, למחרת תעבירו למסננת קצת לשטוף במסננת ותוך יומיים וחצי יש לכם עדשים מונבטות לפעם הבאה.

הסתבכתם עם ההנבטה? יש הסבר מפורט בספר שלי "בישול טבעוני בריא" וגם בסדנת הקציצות אונליין.

אך כדי לתת לראגו (שהרי בולונז הוא ראגו שזה תבשיל) נגיסות שהיא מעבר לתבשיל עדשים ועגבניות הוספתי קוביות סייטן (חלבון החיטה) שקונים קפוא או מצונן. להכנה ללא גלוטן אני ממליצה להשתמש בנתחי סויה לא הדקים הטחונים אלא אלו שהן בצורת רצועות דקות שמרתיחים עד ריכוך, מסננים וסוחטים וקוצצים לקוביות בגודל של כסנטימטר.

כמובן שאפשר ללא סייטן וללא הסויה אבל חוזרים לנזיד העדשים ומוותרים בעצם על המרקם הנגיסי והחלבון המוסף...

מצרכים:

1 בצל בינוני

2 כפות שמן זית

150 גרם סייטן (או חופן רצועות סויה מוכנות כמוסבר בהקדמה)

1 קופסת עגבניות מרוסקות (400 גרם) או 4-5 עגבניות בשלות

1 גזר

3 שיני שום

1/2 כוס מים

2 כוסות עדשים שחורות מונבטות (מדידה אחרי הנבטה, אפשר ישר מהמקפיא)

1/2 כפית אורגנו

1/2 כפית בזיליקום יבש

2 כפות רסק עגבניות

1/2 כפית מלח (או יותר)

אם צריך: 1/4 כוס מים נוספת

אם רוצים: עוד 1-2 כפות שמן זית


הכנה:

  1. קוצצים את הבצל ומזהיבים אותו עם שמן הזית, חותכים את הסייטן לקוביות קטנות ומוסיפים לבצל כך שיזהיבו ביחד.

  2. טוחנים בבלנדר את העגבניות, הגזר והשום והמים עד שהופך למסה חלקה ואחידה.

  3. מוסיפים את רוטב העגבניות שטחנו לסיר וכן את העדשים המונבטות, תבלינים, רסק עגבניות ומלח. מרתיחים מכסים ומבשלים 30 דק' על אש נמוכה.

  4. אם חסרים נוזלים תרגישו חופשי להוסיף 1/4 כוס מים. אני אוהבת להוסיף 1-2 כפות שמן זית לפני ההגשה.


הידעת?

בולונז ניתן להקפיא, הוא שורד מעולה את הטראומה!