מה לא לאכול!
כמה פעמים בשנה מתפרסמות רשימת "עשרת המזונות המומלצים לעונת המעבר \ לחורף בריא \ לסתיו מעונן " מחקו את המיותר…
כאנטיתיזה לרשימות המייגעות הללו שתמיד גורמות לי להרגיש שאינני צורכת מספיק את המזונות המומלצים בהן, (ולמען האמת, מרגישים שרשימת ה"עשה" נועדה לעודד רכישה, חזקה או בעלות) אז להלן רשימה הפוכה. אתן כאן את רשימת ה"אל תאכלו - אל תיקנו - שימרו נפשותיכם" . המעבר לאכילה בריאה יותר יכול להתחיל עם רשימת האלימינציה הזו, לפעמים זה קל יותר להתחיל ככה.
1. מרגרינה
או בכינויה התעשייתי החמקמק : שומנים מוקשים חלקית. לא כדאי לאכול מרגרינה ולא כדאי לאכול כל מה שמכיל אותה, והרשימה ארוכה : בצק עלים, בורקס, ביסקויטים, וופלים, עוגות ועוגיות קנויות, כל סוגי הקרואסונים הגביניות והרוגלעך, מלוואח וג'חנון, קרקרים פריכים, ועוד ועוד. הימנעות מוחלטת מאלו תחסוך לכם גם הרבה קלוריות.
2. אבקות המרק וקוביות תיבול
במטבח המוסדי קראו לה בשם הגנרי "טעם". היא נמצאת כמעט בכל מזון ביתי לכאורה שאוכלים מחוץ לבית. אבקת המרק מכילה כמויות עצומות של מלח ומונוסודיום גלוטמט, מונעי גיבוש, מעבים וחומרי טעם כימיים נוספים. "אבל יש אבקת מרק בריאה" יאמרו מי שבקיאים בכל מוצר חדש על מדף הסופר. נכון, אין בה מונוסודיום גלוטמט אבל יש בה מלח, שומן כלשהו, פטרוזיליה מיובשת וחומרי טעם מיותרים. בשביל מה צריך אותה? אני מתבלת את האוכל שלי עם מלח, פפריקה, כמון ופטרוזיליה, שום וירקות טריים. הרווחתי גם ויטמינים, טעם וגם נמנעתי מכימיקלים. קוביות התיבול מוסיפות את חטא השומנים המוקשים חלקית על אבקת המרק, אם תהיתם למה זה טעים - השומן פותח את נקבוביות הטעם ומונסודיום הגלוטמט מכניס פנימה את הטעמים. אפשר להגמל וזה לוקח קצת זמן אבל ברגע שמפסיקים להשתמש באבקת מרק פתאום אין לכל התבשילים את אותו הטעם ולכל מאכל יש טעם משלו!
אני אכלול כאן גם את כל המזון באבקות מסוג ה"רק להוסיף מים ולערבב"- לטובת בריאותכם ופקועיות הטעם שלכם עדיף שתאכלו סנדוויץ'. מקמח מלא כמובן.
3. מזון מעובד וקפוא
כל מה שיושב במקפיאים של הסופרמרקט, למעט פירות וירקות קפואים איננו מומלץ.
לא נקניקיות, לא פיצה קפואה, לא שניצלים מן הצומח ולא אצבעות דגים, לא מזון מעובד שמתחפש לדברים שהוא לא. הוא לא בריא, זה בטוח. תסתכלו על רשימת המרכיבים, אם אפשר להכין את זה בבית ללא השומנים המוקשים, ללא מחזקי הטעם, וללא נוגדי חימצון E212 וחבריו, אז תכינו בבית. חסכתם כאן גם נזק לבריאות וגם נזק עמוק לכיס.
4. מעדנים
אם לא הצלחתי לעצבן אתכם עד עכשיו, עכשיו אני אצליח לעצבן לפחות חלק מהאמהות שקוראות את הרשימה. המעדנים, אותם ממתקים ארוזים בחבילות קטנות בטעמי תות- בננה ושוקולד, בעלי ערך תזונתי דומה לסוכריות טופי. "בשבילו זה מעדן ובשבילך חלב" זו היתה סיסמא קליטה אך אין בה את כל האמת, כדרכן של סיסמאות. כמות הסוכר והשומן ברוב המעדנים שווה לגלידה. ובגלידה יש בדרך כלל גם יותר סידן. הרבה אמהות חושבות שאם הילד אכל מעדן אז לפחות הוא אכל משהו. אז הוא אכל ממתק. לא אוכל, ממתק. ובתור ממתק, זה בסדר. פעם ראיתי זוג הורים מאכילים את בתם הפעוטה, וכשזו סיימה את מנתה החלו רודפים אחריה עם מעדן ורוד מזעזע שריח הכמו-תות הכימי שלו התפשט לכל עבר, אילו מלחמות הן ניהלו איתה, ועוד על המעדן- שערכו התזונתי הוא מינימלי אם לא שלילי מלכתחילה. לפחות היו נלחמים איתה על אוכל אמיתי.
5. משקאות
בין אם מדובר במשקאות חלב, סויה, ימיצים "טבעיים", משקאות קלים, תוססים, עם קלוריה אחת לכוס או טעמים מגניבים ושקופים, אחת היא לי- זה מיותר. אם אני צמאה אני שותה מים. מקסימום- סודה למען חיים תוססים מעט יותר, בירה באירועים מיוחדים...
לא כדאי לצרוך משקאות ממותקים בסוכר או ממתיקים מלאכותיים על בסיס קבוע, זה לא מוסיף לנו כלום מלבד עומס על הכבד והכליות, שומנים רוויים וקלוריות למכביר. אמצו את הכלל - כשצמאים שותים מים.
אין במשקות הייעודיים כל צורך. אם חסרים לנו סיבים, ויטמינים או מינרלים, הבה נאכל ירקות, פירות, דגנים מלאים וחלבונים איכותיים. גם יותר בריא, גם יותר טעים והכי חשוב - יותר טבעי לנו. לגבי מיצי פירות, יותר בריא לאכול את הפרי בשלמותו, על כל סיביו המאטים במקצת את התפרקות סוכריו לדם, בצורת מיץ אנו צורכים הרבה יותר מידי סוכר פירות (פרוקטוז) פשוט מכיוון שאין אפשרות לכמת את כוס מיץ התפוזים התמימה (בין שלושה לארבעה תפוזים…).
(כל האמור לעיל תקף לימות השבוע בלבד, והרי הדבר ידוע לכל כי בירה ויין שנשתים בשבת אין בהם ולו קלוריה או פחמימה אחת לרפואה והרי הם בגדר קידוש הנפש הנזקקת למעט הפוגה אלכהולית).
6. חטיפים וגרעינים
בייגלה,, במבה, ביסלי, גרעינים שחורים, גרעיני אבטיח, בוטנים מצופים, פיסטוק וקשיו קלויים - כל אלו מיותרים. הם מכילים כמויות ענק של שומנים (לו ידעתם שבמבה מכילה 35% שומן, ממש כמו גבינת שמנת, האם הייתם אוכלים אותה באותה הקלות? ), מלח, וקלוריות ואין להם ערך תזונתי חיובי.
"אבל אמרו שאגוזים זה בריא…" תאמרו לי ואני אענה : אגוזי מלך, פקאן, לוז וקשיו, שקדים, גרעיני חמניה ודלעת וכו' מומלצים ובריאים כשאינם קלויים וכחלק ממנת השומנים היומית. רוב הפיצוחים קלוייים עד כלות, השומנים בהם חומצנו ואינם מומלצים כלל.
חייבים לנשנש משהו מל החדשות? עשו כמוני- אני לא רואה חדשות ואם בא לי משהו אני אוכלת פרי או שתי קוביות שוקולד מריר. גם אדאמאמה זה נחמד אבל אל תשכחו שפולי הסויה מכילים גם פחמימות וגם שומנים.
7. קמח לבן
עשו ניסויי, אל תקנו מוצרים מקמח לבן בכלל.
לא לחם, לא פסטה לא פתיתים, לא עוגות ועוגיות, ביסקוויטים ולא פירורי לחם. ישנם עשרות סוגים של לחם מקמח מלא בכל סופר שכונתי, אפשר גם למצוא פסטה וקוסקוס מקמח מלא, להכין בורגול במקום פתיתים, להכין בבית עוגות ועוגיות מקמח מלא, ולטחון לבד שאריות לחם מלא לפרורים. פתאום תראו כמה זה קל לעבור לצרוך רק מוצרים מקמח מלא. פשוט לא קונים מה שעשוי מקמח לבן. ולא נפלנו במלכודת הדבש של בייגלה מקמח מלא או שניצלים מעובדים המצופים בפירורי לחם מלא משום שאנחנו נמנעים קודם כל משמנים מוקשים חלקית וומוצרים מעובדים וקפואים.
רק זכרו, כל ההמלצות האלו לא "תופסות" באופן גורף בבית עם ילדים. אפשר להמעיט בקניית מוצרים מקמח לבן אבל לא כדאי לעבור לכל סוג של פתיתים מקמח מלא (ניסיתי וחלק יצא מזוויע), ובביסקוויטים מקמח מלא יש לא פחות שומנים מוקשים כך שלא הרווחנו דבר והם פחות טעימים לטף. כך שגם מעט מוצרים מקמח לבן המיועדים כולם לצריכת הטף - זו הדרך הנכונה.
8. סלטים מוכנים
לא רק תועפות של מיונז ושמן אלא גם חומרי שימור, מלח בכמויות מזעזעות ותיבול תוקפני. אלו הרשמים שלי ממדף הסלטים המוכנים. ברור שעדיף להכין לבד אבל למי יש זמן? אז זהו, שאם אין לכם זמן אל תכינו. תאכלו סלט ירקות במקום סלט כרוב, תאכלו ירקות חתוכים עם טחינה או גבינה במקום סלט חצילים. יש לכם זמן להכין? תכינו לבד. יותר טעים, יותר נקי ויותר בריא. וגם הרבה יותר זול. אבל הדבר החשוב ביותר - יש לכם שליטה על מה שנכנס אליכם לגוף. על רוב הסלטים המוכנים (שאינם באים ממפעל מסודר) לא מופיע פירוט מרכיבים. לכו תדעו מה וכמה יש בפנים…מי השגיח, מי בדק, איזה כמויות של חומר משמר וכמה שמן צמחי יש בחומוס (מגדיל נפח, משפר מרקם ועוזר בשימור המוצר). בחומוס שתעשו לבד בבית אין שמן צמחי בכלל. רק טחינה משומשום מלא עתיר סידן, הרבה גרגרי חומוס טריים וטובים, מיץ לימון אמיתי (במקום החומצה הממיסה האבנית הידועה כמלח לימון) , מעט שמן זית איכותי ומעט מלח.
9. מוצרים מלוחים ומעושנים
לקחו בשר (שהוא בכלל עניין בעייתי לבריאות) או טופו או סייטן, הרבה שומן, מלח, תבלינים, חומרי שימור ואת הכל עישנו (תהליך מפוקפק מבחינת התרומה התזונתית), יצא נקניק. מזון עתיר שומן רווי וחומרים כימיים שנועדו למנוע קילקול.
מה שעושים לדגים הוא לא טוב בהרבה, דגים מלוחים ומעושנים אמנם מכילים חומצות שומן טובות (כמו שנקניק מכיל B12 וברזל) אבל הם גם מכילים הרבה מלח והם עברו תהליך של עישון כאמור לעיל.
אם אתם רגילים לכל המזון מעובד/מומלח/מעושן
אני לא אומרת להכחיד לחלוטין כל זכר למלוחים ומעושנים בבית, כדאי שתמעיטו. הפכו את זה מהרגל של קבע לאכילה מיוחדת ונדירה. כמה שיותר נדירה.
10. דגני בוקר
דגני בוקר הם לא אוכל, הם ממתק. זה לא משביע וכמות הסוכרים הפשוטים וכמות הפחמימות הכללית בהם מזעזעת. כממתק יש להם אי אלו מעלות. כממתק. דגני בוקר עדיף שישארו על תקן ממתקים לילדים. ולמבוגרים שבינכם שאוכלים אותם כל יום - תתבגרו. עברו לדייסת קוואקר או גרנולה ללא סוכר. גם בגרנולה יש להזהר לא לאכול יותר מדי (נדמה לי ששתי כפות גרנולה הן מנה מומלצת לארוחה).
בזו אסיים את עשרת דיברות הלאו לאכילה בריאה יותר. אז תיקנו פחות ג'אנק ותבשלו יותר אוכל אמיתי.
בתיאבון!