"בישול בריא" בטלויזיה ובעיתון....

October 18, 2013

שף מוכר וידוע, לא משנה איך קוראים לו, הכריז בתוכנית הבישול שלו ש"היום נבשל ארוחת בריאות אמיתית!" אוהו, הדברים שרצו שם על המרקע לא היו כלולים בהגדרה שלי של "מזון בריאות". ראשית הכריז השף המפונפן שהחבר הטוב ביותר שלו הוא נייר הכסף ואז הוא טרח לעטוף כל דבר שזז בתועפות נייר כסף וכדי להוסיף חטא על פשע הוא גם הצמיד אותו בהתלהבות לבטטה, לארטישוק הירושלמי ועוד שורשים. בלי להיות קיצונית בנושא, כבר העלתי ביני לביני חשדות לגבי ארוחת הבריאות שמצפה לי כצופה. אחרי שרדיד האלומיניום חימצן טוב טוב את הבטטה, היא נמעכה קלות על גבי טס לבן ומהודר, נזרה עליה סוכר בנדיבות ואותו סוכר עבר חריכה מאסיבית בעזרת ברנר (להבה גלויה). על נזקי הסוכר הסמוי במזון לא ארחיב כאן את היריעה אבל לשריפת מזון, גם לצורך יצירת קרמל לצרכי מרקם פציח ומראה משובב, יש לי התנגדות מסויימת. באופן עקרוני במטבח הבריא כדאי להמנע מטמפרטורות גבוהות מדי ומשריפה של המזון בפרט. משהו שקשור לחלקיקים מתחמצנים ורדיקלים חופשיים…

במשך התוכנית בושלו גם ירקות וגם פירות בהמון מים ששתו מהם את כל הטעם והויטמינים ואז בוצעה ההוצאה להורג של התפוח. זה היה מצמרר, ראשית הוא קולף, בושל במים, צופה בחמאה, נטבל בסוכר ולסיום: טארארארארארם! הובער בברנר עד שהושחרו פניו ברבים.

רגעי האימה האלו בטלויזיה לא היו זוכים לתשומת לבי אילולי הכרזת השף שהיום נבשל "בריא". כנראה שדג, וכמה ירקות ופירות בתפריט הוא המניע להכרזת הארוחה כארוחת בריאות. לי יש סטנדרטים אחרים. כצרכנית של מזון בריאות גם אני מוצפת במידע ומוצרים, ועם השנים פיתחתי במקביל לאורח החיים המשפחתי את המסננת שעוזרת לי לברור את המזון אותו אני מחשיבה לבריא מחד בתוך סל הקניות, ואת הגימיקים השיווקיים אני משתדלת להשאיר על מדפי החנות, לא אצלי בסל.ש

בתכנית בישול של סלבשף אחר הוצגו בגאווה ארבעה חוטרי אספרגוס צלויים מעוטרים בסילסול עבה מאוד של "טופו", כי טופו בריא כי טופו זה חלבון כי טופו טופו טופו….הטופו היה נראה קצת משונה, קצת קרמי וחלק מדי כאשר הוא זולף בסילסול על האספרגוס. עיון קצר במתכון מעלה כי הטופו הבריא היא "גבינת טופו (סויה)" שהיא מוצר מעובד ושמן מאוד המכיל כמויות שומן ומלח אסטרונומיות. רחוק שנות אור מטופו גולמי במדד הבריאות. אבל אל דאגה, את תכנית הבישול הבריאה והמיוחדת למען הספורט הישראלי בראי התזונה הנכונה סיימה לא פחות ממנת סטייק אנטריקוט חגור בשומן עבה שטוגן והונח בערימה של 200 גרם למנה אחת על לחם "פרנה" לבן. גושי השומן נצצו על המרקע, הגברים המסוקסים זכו לנעוץ שיניים בסטייק סנדוויץ' ענקי, וכולם מאושרים כי זו תכנית בריאות אז סטייק שמנוני בלחם לבן זה בריא!

ואף אחד לא סיפר לי?!

אני רוצה לצטט מחזה אימה נוסף, מתוך מגזין חודשי של אגודה מסויימת המתיימרת לסייע לחולי סכרת. "מתכוני בריאות" אומרת הכותרת ומכוננת ציפייה לחידושים והפתעות. פאי תפוחים שמכיל שתיים ורבע כוסות קמח לבן, ושלושת רבעי כוס מרגרינה (!!) ושמונה תפוחים לארבע מנות זו כמות מטורפת של פחמימות ריקות ושומנים רוויים. ואמרתי כבר שזה לחולי סכרת?

וכאילו זה לא מספיק ובמתכון הבא לסלט בורגול שהוא פחמימה מורכבת טובה ומומלצת לסכרת ולכלל האוכלוסיה, מופיע קלח תירס שלם. אין לי דבר כנגד תירס מלבד העובדה שהוא נספר לסוכרתיים כפחמימה ולא כירק. אז מה החוכמה כאן, זו חוכמת לחם בפיתה, בורקס עם תפוח אדמה, בסדנאות הבישול הבריא שאני מעבירה לחולי סכרת אני מדגישה את הצורך לשלב בכל פחמימה שמבשלים כמה שיותר ירקות על מנת לנפח את הנפח ולהוסיף עניין מרקם וצבע. בקיצור- את התירס בסלט הבורגול לסכרתיים הייתי מחליפה בפלפל צהוב, פיתרון קל שחוסך פחמימות ומאט את עליית הסוכר בדם במקום לגרום לה.

ברור שהיום בריא זה טרנד, ברור גם שברגע שכתוב על מוצר כלשהו "בריא" נעדיף אותו על פני מוצר שלא מופיעה עליו תוית כזו. אז למה להאמין? להגיון הפנימי שלכם. העזרו ברשימת "מה לא לאכול" המופיעה כאן באתר ובססו לעצמכם עמדה מגובשת לגבי הגבולות האישיים שלכם, אתם מוזמנים לעיין במאמר "בישול בריא וטבעי - גבולות וסייגים" המפרט את עמדותיי האישיות.

בתוכנית בישול נוספת בה צפיתי (כבר הבנתם שיש לי עניין מסויים בתוכניות בישול) לימדו שתי נשים חביבות, שאחת מהן נאטורופטית במקצועה כיצד להכין פנקייק בריאות. את חלב הפרה החליפה ביוגורט עיזים, את הקמח הלבן הותירה על כנו ובמקום סירופ שוקולד שילדים אוהבים היא הטילה כפית ריבה על הפנקייק. ואיפה הבריאות?? בשלוש כפות יוגורט עיזים? ותמצאו לי את הילד שמוכן לאכול ריבה, שיבוא אלי, אני מאמצת אותו עוד היום.

יש הרבה מאוד תוכניות בישול היום, בכל הערוצים, אפילו יש תוכניות ריאליטי שהתפאורה שלהן היא מטבח והמשתתפים הם (wanna b ) טבחים, תועפות החמאה, שמנת ביצים וסוכר בתוכניות האפייה רוויות השוקולד וקצפת לא מפריעות לי כמו ההכרזות הפושעות של רוכבים על הגל, שהדוגמא שלהם בפריים טיים למזון בריא הוא דג בשמנת, תפוח בבצק עלים וסלט עם כמויות מטורפות של שקדים ואגוזים קלויים עד צאת נשמתם או צאת כל שביב של בריאות מהם.

דוגמא מזעזעת נוספת נלקחה מהאינטרנט, ערוץ תקשורת בעל השפעה לא מבוטלת. באתר הבית עמוס המתכונים של נאטורופטית מדופלמת מופיעים מתכונים טבעוניים. יופי, חושב לעצמו הגולש, טבעוני זה בריא, ואז נחשפת התרמית: עוגיות קינמון המבוססות על בצק עלים קנוי (מקמח מלא כמובן…קמח מלא במרגרינה!), עוגת "גבינה" המבוססת על ממרח טופו תעשייתי, קצפת צמחית ואינסטנט פודינג. אז הזהרו בזיהוי האוטומטי של מתכון טבעוני כמתכון בריא, זו מלכודת ידועה שאפשר ללמוד את החוקיות שלה.

אז אל תתעצבנו על הטלויזיה כי זה ממש לא בריא, אבל גם אל "תקנו" כל מה שמוכרים לכם בתקשורת…זה כנראה עוד יותר לא בריא.

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

March 31, 2019

Please reload

Archive