הגמילה הגדולה מן החלב
את הגמילה הראשונה שלי עברתי, כנראה בגיל שנתיים. את השנייה בגיל שלושים ושתיים.
בין הראשונה לשניה היו שלושים שנות יניקה בלתי פוסקת של חלב פרה מעובד לגבינה לבנה וצהובה, יוגורט חמוץ ומתוק, חלב ניגר, שמנות למינהן, פרמזן וקצ'קבל, קוטג' וחמאה, עוגות גבינה, גלידות, קפה הפוך וקממבר.
יאמי. יאמי שגרם לרמת הכולסטרול בדמי לנסוק מעלה מעלה מעלה. יאמי שהכביד עלי בדמות אי אלו קילוגרמים מיותרים ועשה לי מי יודע אילו נזקים למערכת. בריאות זה בטוח לא תרם לי.
הגמילה מחלב היא בראש ובראשונה יציאה מבורכת משגרת אכילה מנוונת למרחב גיוון לא פשוט, במיוחד בארוחות הערב ובארוחת הבוקר. מה אוכל במקום סלט עם גבינה, מה אשתה במקום קפה עם חלב, עם מה נקנח אם אין שמנת מתוקה, מה מורחים על הלחם, איך אופים פשטידות, עוגות בחושות ואיך אוכלים גרנולה בלי יוגורט.
אז לכל השאלות הללו כבר יש לי פיתרונות.
גיליתי עם הזמן שהגמילה ממוצרי חלב היא דבר ראשון שבירת הרגלי נוחות, כי מה יותר קל מלגשת למקרר ולשלוף יוגורט. דבר שני הוא שבירת הקיבעון המחשבתי הקושר בין מוצרי חלב ותזונה בריאה. כל לועסי סלטי בית הקפה שמזמינים רק סלט יווני אולי אינם מודעים לכך שמבחינה קלורית ואחוזי השומן, אותה מנה ענקית כנהוג במחוזותינו תורמת לצמיג הבטני שלהם אף יותר ממנת הפסטה ברוטב עגבניות שממנה הם נמנעים, מטעמי הדיאטה…
ניצני הספק החלו מנקרים עם הולדת ילדיי וההתעסקות מסביב לשעון סביב ההנקה, אחרי כמעט 6 שנות הנקה רצופה ושני ילדים שגדלו לתפארת נחתה עלי ההבנה שחלב הוא מעודד גדילה פנטסטי! תראו את הילדים! האם אני צריכה לצרוך גורם גדילה פנטסטי כל כך? היום, כשפוטנציאל הגדילה שלי מתממש רק לרוחב זה כנראה כבר לא כל כך נחוץ ….
את פקיחת העיניים שלי אני חייבת לד"ר אריה אבני, מחבר הספר שוטי החלב. כדאי לקרוא ולא רק בשל סגנון הכתיבה המבדר של ד"ר אבני. תובנותיו והשגותיו של ד"ר אבני רבות, מגוונות ולא תמיד שכנעו אותי. במהלך הקריאה הרגשתי את האני המטיל ספק שלי כמעט בכל עמוד שני, אבל אין חכם כבעל נסיון אישי, אז הפסקתי. הפסקתי לצרוך מוצרי חלב (גם לא עיזים, לא בופאלו ולא נאקות) ומאז אינני מפסיקה לשבח ולהלל את הרעיון. אני גם מבינה את הלהט של ד"ר אבני לפקוח את עיני המכורים למוצרי חלב. כי כולנו מכורים, כי מוצרי חלב ממכרים.
בסדנת הגבינות הטבעוניות אני מלמדת את הפן המעשי של הגמילה: כיצד מכינים חמאת קוקוס וזית בדיוק במרקם המריחה המתאים, מתכונים פשוטים של גבינות קשיו לחיתוך או גבינות שקדים למריחה וגבינת שקדים מתפוררת לסלט ומאפים, גבינת סויה למריחה במרקם עדין וחלק ויחד עם ממרחים מופלאים מירקות, טחינה, שקדים וזיתים. העולם המופלא של ממרחים טעימים ובריאים נמצא במרחק סדנא אחת מכם.