קובץ מתכונים טבעונים ופשוטים לחנוכה

November 29, 2014

חנוכה, חג השמן והאור והטיגונים.

כל השנה אנחנו נמנעים מטיגונים ושמן אבל בחנוכה, 8 ימים של טיגונים חסרי מצפון ורגשות אשם. קודם כל- כל מה שאנחנו מכינים בבית הוא פי 1000 יותר טוב ופחות מזיק מכל סופגניה קנויה, גם אם היא אפויה (כדי שסופגניה לא תהיה לחמניה עם אבקת סוכר היא צריכה להכיל שומנים רבים מאוד. בטיגון נכון ועם הבצק הנכון מדובר אמנם בפצצת פחמימות אבל לא בבריכת שומן רווי) וגם בתוך מערכת מאוזנת להפליא של אכילה בריאה צריך לדעת גם לסטות מהדרך...

בקיצור, 8 ימים של סיר שמן, כל יום מחליפים את השמן, לעולם לא להביא אותו לשריפה (מקס' 180 מעלות, עדיף 160) אפשר להשתמש בשמן קנולה, זרעי ענבים או אורז. תלוי באמונה ובעומק הכיס....

הקמח הוא בדרך כלל לבן למעט מתכונים שהקמח המלא מתווסף לצורך העמקת הטעם. סופגניה מקמח מלא היא לא בריאה יותר מסופגניה מקמח לבן.... היא קצת יותר כבדה ומכילה יותר שמן ופחמימות לכל יחידה.

אז תמזגו שמן לסיר וחג שמח!!!

 

 

 

 

נר ראשון - ספינג'

(15 ספינג' בינוניים-קטנים)

 

מתכון של גלי לופו אלטרץ- סדנאות בישול בריא

1 כוס קמח חיטה מלא

1 כוס קמח לבן

¼ כפית מלח

1 כפית שטוחה שמרים יבשים

1 כפית סוכר

¼ 1 כוסות מים פושרים

1 שמן לטיגון עמוק

 

¼ כוס סוכר לציפוי (רצוי סוכר דק, לא אבקת סוכר)

 

1. מערבבים עם כף בקערה גדולה את כל חומרי הבצק. אמורה להיווצר בלילה סמיכה או בצק נוזלי שניתן לבחוש עם כף. אפשר להוסיף עוד מעט מים או קמח אם צריך על מנת להגיע לסמיכות המתאימה.

2. מכסים את הקערה ומניחים לשעה עד שעתיים תפיחה, לא יותר מכך.

3. מכינים קערית קטנה עם שמן לשימון כפות הידיים, מחממים בסיר בינוני את שאר השמן לטיגון. משמנים היטב את שתי הידיים, כשהשמן חם (יש הבודקים עם כף עץ- אם נוצרות בועות סביבה אז השמן מספיק חם, אני מנסה עם ספינג'- הוא צריך לצוף תוך 4 שניות), צובטים פיסה מן הבצק ובעזרת האגודלים פוערים בו חור. מטילים בזהירות לשמן ומכינים כך עוד 4- 5 ספינג', לשכבה אחת בסיר הטיגון. הופכים להזהיב את הצד השני ומוציאים בכף מחוררת למגש.

4. נותנים לספינג' להתקרר 2 דק' ומגלגלים בסוכר.

 

 

נר שני- סופגניות יוגורט טבעוני ללא התפחה

(20 סופגניות קטנות)

מתכון של גלי לופו אלטרץ- סדנאות בישול בריא

1 קמח תופח קטן (350 גרם)

3 כפות סוכר

2 יוגורט סויה במתיקות מופחתת (סה"כ 1 כוס יוגורט= 250 מ"ל)

1/2 כוס מיץ תפוזים (125 מ"ל)

1 כף תמצית וניל איכותית

שמן לטיגון עמוק

 

אבקת סוכר

 

 

1. מערבבים היטב את כל המצרכים, מחממים שמן לטיגון עמוק, טובלים לשנייה 2 כפיות בשמן, נוטלים כפית גדושה מן הבצק ובעזרת הכפית השנייה מעצבים לכדור והופ! לשמן.

2. לבצק יש נטייה לשקוע לתחתית ולהידבק שם, יש לנתק את הסופגניות מהתחתית ולתת להן לצוף, להפוך בשמן ולהוציא לנייר סופג לכשהשחימו.

2. לבזוק אבקת סוכר ולהגיש עם ריבה. קשה להזריק לבצק זה ריבה על כן מומלץ להגיש את הריבה בנפרד.

 

 

 

נר שלישי - צ'ורוס ומטבל שוקולד

מתכון של גלי לופו אלטרץ- סדנאות בישול בריא

1/2 1 כוסות מים

1 כפית תמצית וניל

קורט מלח

1 כפית סוכר

1 כף גדושה שמן קוקוס מוצק אך עדיין רך

1/4 1 כוסות קמח תופח (או כוס ורבע קמח רגיל וכפית ורבע אבקת אפייה)

שמן לטיגון עמוק

 

1/4 כוס סוכר

1 כפית קינמון טחון

 

1/4 כוס קרם קוקוס

50 גרם שוקולד מריר

 

 

1. מרתיחים מים, וניל, מלח, סוכר ושמן קוקוס.

2. מוסיפים את הקמח ומערבבים עד שהבצק נפרד מדפנות הסיר, מכבים את הלהבה.

3. מעבירים לשק זילוף, מחממים שמן.

4. מזליפים לשמן (זה קצת קשה, כדאי למצוא איזה מישהו/מישהי חזקים לזה)  וגוזרים למקטעים עם מספריים.

5. מוציאים את הצ'ורוס לנייר סופג ומשם לסוכר מעורבב בקינמון.

6. מרתיחים את קרם הקוקוס, מוסיפים שוקולד מריר ומערבבים עד להמסה, מגישים עם הצ'ורוס לטבילה מושחתת במיוחד.

 

 

 

 

נר רביעי - pakora - פאקורה- ירקות מטוגנים בבלילת חומוס

מתכון של גלי לופו אלטרץ- סדנאות בישול בריא

8-9 תפרחות כרובית (כחצי כרובית)

6-7 תפרחות ברוקולי (כשני קלחים מופרדים לתפרחות)

 

1 כוס קמח חומוס (רצוי צ'אנה דאל, קמח חומוס הודי)

1/2 כפית אבקת אפייה

1/2 כפית מלח

קורט פפריקה חריפה 

קורט כמון (אם רוצים)

מים קרים

שמן לטיגון עמוק

 

1. מאדים את הכרובית והברוקולי מעט, 3 דק' בערך, לריכוך חלקי.

2. מערבבים את קמח החומוס עם אב' האפייה והתבלינים, יוצקים בהדרגה מים קרים עד היווצרות בלילה בסמיכות של בלילת פנקייק.

3. טובלים את הירקות בבלילה ומטגנים עד הזהבה, מוציאים לנייר סופג. כדאי להגיש עם טחינה מתובלת במיץ לימון, שום ומלח.

 

 

נר חמישי - סופגניות אמיתיות ואווריריות

(20 סופגניות בינוניות)

מתכון של גלי לופו אלטרץ- סדנאות בישול בריא

500 גרם קמח לבן (שלוש וחצי כוסות)

1 כף שמרים יבשים

4 כפות סוכר

1/2 כפית מלח

1/4 1 כוסות חלב שקדים / חלב צמחי אחר בטמפרטורת החדר (אני מקציפה מים עם 2 כפיות ממרח שקדים)

1 כף תמצית וניל

4 כפיות גדושות שמן קוקוס מוצק אך רך מעט

שמן לטיגון עמוק

 

אבקת סוכר

ריבה

 

 

1. בקערת המיקסר מערבבים את המצרכים היבשים: קמח, שמרים, סוכר ומלח.

2. מפעילים את המיקסר עם קרס הלישה ומוסיפים בהדרגה את החלב הצמחי (רצוי שיהיה פושר, בטמפרטורת החדר) ותמצית הוניל.

3. לשים כ 5 דקות. מוסיפים כפית אחר כפית של שמן הקוקוס וממשיכים ללוש עד שהשמן נטמע כולו ונוצר בצק אלסטי ולא דביק.

4. מכסים ומניחים להתפחה של שעה וחצי (אפשר להתפיח בתנור מחומם ל 50 מעלות וכבוי!)

5. מוציאים את הבצק למשטח משומן, מרדדים לעובי 2 ס"מ. קורצים עיגולים בקוטר הרצוי (מומלץ כ 6 ס"מ) ומניחים על מגש משומן.

6. מתפיחים 30 דק' נוספות. מחממים שמן, בעזרת קלף(מרית פלסטיק) משומן מרימים עיגול בצק ומניחים בזהירות בשמן החם כאשר הצד שהיה צמוד למגש יהיה עכשיו כלפי השמיים, והצד שהיה חשוף לאויר יהיה עתה בשמן. אסור שהשמן יהיה חם מדי כי הבצק ישחים מהר לפני שהוא נאפה מבפנים. הסופגניות יהפכו כעת מדיסקית שטוחה לעיגול חביב, כאשר התחתית משחימה קלות הופכים את הסופגניה בשמן.

7. כאשר שני הצדדים שחומים באופן זהה, מוציאים לנייר סופג, מאבקים באבקת סוכר ואפשר להזריק ריבה - אם מחממים את הריבה היא תהיה נוזלית וניתנת להזרקה בקלות.

 

 

 

נר שישי - טבעות בצל של פאבים

מתכון של גלי לופו אלטרץ- סדנאות בישול בריא

2 בצלים בינוניים פרוסים בעובי 1 ס"מ או מעט פחות

1 כוס קמח לבן

1/2 כוס קורנפלור 

קורט מלח

3/4 כוס בירה קרה כלשהי (כחצי בקבוק קטן)

שמן לטיגון עמוק

 

חרדל להגשה

 

 

1. מפרידים את פרוסות הבצל לטבעות.

2. מערבבים היטב את הבלילה (אם צריך מוסיפים עוד כמה כפות בירה כדי שתיווצר בלילה סמיכה ולא גוש בצק).

3.טובלים כל פעם כמה טבעות בבלילה ומטגנים עד הזהבה ופריכות. הבלילה של טבעות הבצל אוהבת שמן מעט חם יותר מאשר שמן שמיועד לטיגון סופגניות.

4. מוציאים לנייר סופג ומגישים מייד, רצוי עם מעט חרדל לטבילה, וכמובן שותים את שארית הבירה!

 

 

נר שביעי - לאטקעס פריכים

מתכון של גלי לופו אלטרץ- סדנאות בישול בריא

3 תפוחי אדמה בהירים בינוניים ששהו במקרר 24 שעות לפחות

4-6 כפות קמח חומוס (רצוי צ'אנה דאל, קמח חומוס הודי)

1/2 כפית מלח (או יותר)

 

שמן לטיגון רדוד

 

 

 

1. קולפים ומגררים את תפוחי האדמה, רצוי במעבד המזון עם דיסקית הגירור הדקה.

2. לא סוחטים!!! מעבירים לקערה ומוסיפים את הקמח והמלח. מערבבים היטב, אם העיסה הפרישה יותר מדי נוזלים אפשר להוסיף עוד כף קמח חומוס.

3. מחממים במחבת רחבה שמן בעומק 1 - 2 ס"מ.

4. נוטלים כף מן העיסה ומניחים בזהירות בשמן, ממרכז הלאטקע אמורות לצאת כמה "זרועות תמנון" שיהיו שחומות ופריכות מאוד.... הופכים לצד שני ומשחימים גם אותו. מוציאים לנייר סופג ומגישים מייד.

 

 

נר שמיני -  די כבר עם כל הטיגונים!!!

אפשר בבקשה קצת סלט???

 

מתכונים בריאים באמת יש בספר הבישול שלי 

"בישול טבעוני ישראלי" 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

March 31, 2019

Please reload

Archive