לטבעונים הכי קל בפסח!
אני חושבת שלטבעונים שרגילים לבשל הכי קל בפסח, בעוד הציבור הלא טבעוני מרגיש שמשכו לו את המפה מתחת לכלים כי אין דגנים ואין קמח והכל הפוך הרי אצל טבעוני ששורץ בין הסירים זה מצב די קבוע, אנחנו רגילים לחשוב בשפה בישולית שונה, אנחנו רגילים להתאים מתכונים למצבים משתנים (מישהו אמר עוגה או פשטידה בלי ביצים?) אנחנו רגילים לצאת מקופסת האוכל למחוזות אחרים ובמיוחד לטיולים קולינריים במטבחים רחוקים גיאוגרפית ומנטלית (מישהו אמר מטבח אסייתי?).
כך שפסח הוא הזדמנות אדירה להמון דברים מיוחדים, ולא, קמח מצה לא נחשב אצלי משהו "מיוחד" מספיק לצורך העניין.
קמח ניקסטמאל הוא הדבר המיוחד שלי לפסח, זהו קמח תירס בצבע לבן, לא פולנטה ולא קורנפלור, שממנו מכינים טורטיות תירס (ללא גלוטן! ברור!) נהדרות וקלות להכנה.
אל החגיגה מצטרף צ'ילי נהדר, ואפשר להתפרע עם התוספות או ללכת על בטוח עם אבוקדו וכוסברה, מה שבטוח שמדובר במנה מלכלכת, משמחת, מפוצצת טעמים ומרקמים ורחוקה שנות אור ממאכלי פסח מכבידים ואפרוריים. זו לא מנה לסדר פסח אלא לאירוח ביום שאחרי או באחד מימי חול המועד בהם מבלים עם המשפחה והחברים.
ראשית- נכין צ'ילי. רצוי מלכתחילה לבשל כמות גדולה כי הצ'ילי, כמו רוב התבשילים החלבוניים מוקפא ומופשר בשמחה, אז כדאי לעבוד פעם אחת וליהנות כמה פעמים. אם משתמשים בשעועית יבשה (ולא כזו שכבר השרתם ובישלתם) אז יש למדוד כחצי כוס שעועית, להשרות לילה, לסנן ולבשל במים טריים עד ריכוך, בין שעה לשלוש (תלוי בסוג וטריות השעועית).
שנית- נכין טורטיות שאותן כדאי דווקא להכין סמוך למועד ההגשה (באותו יום), כמובן שאת הצ'ילי אפשר להגיש עם בטטה צלויה בקליפתה או אורז למי שאין כוח להרפתקאות מקסיקניות במרדף אחרי קמח הניקסטמאל.
צ'ילי טבעוני (3-4 מנות)
1 בצל סגול קצוץ
2 כפות שמן זית
4 שיני שום קצוצות
1 פלפל צ'ילי קצוץ החל מס"מ ועד כולו לפי הטעם (לבחירה, אבל בחייאת... זה תבשיל צ'ילי!)
½ כפית פפריקה מתוקה
½ 1 כוסות שעועית אדומה מבושלת (גם שעועית מנומרת או שחורה תתאים מאוד)
1/4 כוס שבבי סויה מושרים במי ברז ומסוננים (שלא בפסח כדאי להשתמש ב"טחון מן הצומח" בייתי, המתכון בספר שלי)
1 כוס עגבניות מרוסקות (אפשר מקופסת שימורים תוצרת איטליה)
½ כוס מים
מלח ופלפל שחור טחון טרי
1. מרככים מעט את הבצל בשמן ומוסיפים את השום, הצ'ילי והפפריקה. מערבבים היטב ומוסיפים את שאר המצרכים.
2. מרתיחים, מכסים ומבשלים 30 דק'. טועמים ומתקנים תיבול- מלח, צ'ילי ופלפל שחור.
טורטיה תירס ללא גלוטן - המתכון מופיע על האריזה (10 טורטיות קטנות)
1 כוס קמח תירס ניקסטמאל
3/4 כוס מים חמים
2 כפות שמן
1. מערבבים לבצק רך ונחמד, מחלקים לכדורים בגודל קניידלעך (בכל זאת פסח!), מכסים בניילון נצמד שלא יתייבש.
2. בין 2 יריעות ניילון (נצמד) משטחים כל כדור בנפרד, קל לעשות זאת עם סיר גדול, פשוט מועכים עם תחתית הסיר וקצת מסובבים ימינה ושמאלה.
3. מפרידים בעדינות את הניילון וקולים על מחבת יבשה על אש גבוהה עד שמזהיב קלות.
4. שומרים במגבת.