top of page

קטניות

 

 

 

 

צ'ילי שעועית אדומה

 

1 כוס שעועית אדומה (שעועית כליה) מושרת ל12 שעות לפחות

עלה דפנה

1 בצל סגול

1 פלפל חריף קטן / 1/4 כפית שבבי צ'ילי יבשים

1 פלפל אדום גדול

1 כף שמן זית

2 שיני שום קצוץ

1 כף רסק עגבניות

1/2 כוס ציר ירקות או מים

מעט מלח

 

1. סננו את השעועית ממי ההשרייה, הניחו בסיר עם עלה הדפנה, כסו במים טריים ובשלו כשעה וחצי, עד ריכוך.

2. העבירו את השעועית ונוזליה לקערה, סלקו את עלה הדפנה.

3. טגנו בעדינות בשמן הזית את הבצל והפלפלים החתוכים לקוביות עד שיזהיבו, הוסיפו שום, ערבבו מעט והחזירו לסיר שני שליש מכמות השעועית המבושלת. את השליש הנותר טחנו עם בלנדר מוט והוסיפו את הרסק לסיר. תבלו ברסק עגבניות ודללו, רק אם צריך, את התבשיל במים או ציר ירקות.

4. בשלו כשעה, ערבבו מדי פעם. בסיום הבישול תבלו במלח לפי הטעם.

 

 

 

 

קדירת שעועית, ערמונים וירקות שורש

(בנוסח בורגיניון)

 

1 בצל גדול קלוף

8 בצלצלי שאלוט / בצלים קטנים רגילים קלופים

1 כף שמן זית

6-8 גזרים קטנים מאוד  קלופים

4 שיני שום קלופות ושלמות
1 כף רסק עגבניות

קורט מכובד של טימין יבש/טרי

1 עלה דפנה

2 כוסות שעועית אדומה מבושלת (3/4 כוס שעועית שעברה השרייה של 12 ש', סינון ובישול של שעתיים)
1 סלסילת פטריות חורש שלמות
100 גרם ערמונים קלופים שלמים

1/4 כוס יין אדום יבש

1 כוס ציר ירקות (או מים)

מלח ופלפל שחור גרוס טרי

 

1.חותכים את הבצל הגדול לאורך, לשמיניות ומניחים עם בצלי השאלוט בקדירה כבדה ואיכותית המצויידת במכסה, מדליקים את האש ומזהיבים-מקרמלים את הבצל.
2. מוסיפים את שאר המצרכים, מרתיחים, מכסים ומבשלים על האש הקטנה ביותר כשעה וחצי, אם צריך מוסיפים מעט נוזלים תוך כדי.

3. מעבירים לתנור מחומם מראש ל 190 מעלות ומשחימים ללא מכסה כ 20 דק', רק על מנת לצמצם את הנוזלים ולתת לירקות גוון עמוק יותר.

 

 

מפרום- תפוח אדמה ממולא

(הקרדיט לעיסת המילוי הוא לסיון מאירי (siv-food) לקציצות טבעוניות )

 

כוס שבבי סויה דקים

½ בצל

 חופן פטרוזיליה וכוסברה

¼ כוס קמח חומוס (אני מעדיפה צ'אנה דאל שהוא קמח חומוס הודי, עדין יותר וטעים מאוד)

1 כף קמח מלא

2 כפות מים

מלח

בהרט (תערובת תבלינים של קינמון, פלפל אנגלי, מוסקט ופלפל שחור)

6 תפוחי אדמה קטנים מזן דזירה (קליפה אדומה)

¼ כוס קמח חומוס (עדיף כאמור צ'אנה דאל)

4 כפות קמח חיטה

שמן לטיגון

1 כפית גדושה פלפלצ'ומה*

2 כפות רסק עגבניות

מלח

1. להכנת המלית: משרים את שבבי הסויה במים רותחים ומחכים עד שהתערובת תתקרר. סוחטים היטב חופן חופן משבבי הסויה ומערבבים בקערה עם בצל קצוץ דק דק ועשבי התיבול (אפשר להעזר במעבד מזון). מוסיפים את שאר החומרים ולשים עם הידיים עד קבלת עיסה נוחה לעבודה. אפשר להוסיף עוד קמח חיטה או מים אם צריך. מתבלים במלח ובהרט לפי הטעם טועמים ומתקנים תיבול. מניחים בצד ומכינים את תפוחי האדמה.

2. קולפים את תפוחי האדמה וחוצים לאורך לקבלת 2 סירות מוארכות. בזהירות חותכים כל סירה כאילו ל2 פרוסות אך לא עד הסוף כך שהרבע התחתון של הסירה עדיין מחבר את 2 הפרוסות.

3. מעבירים את תפוחי האדמה לקערת מים ובה כפית מלח, מניחים לחצי שעה. ההשרייה במי מלח תגמיש את פרוסות תפוחי האדמה ותאפשר למלא את החלל בלי לשבור את החיבור שבין הפרוסות.

4.  מכינים בלילה סמיכה מ1/4 כוס קמח חומוס עם מעט מים וקערה נפרדת עם קמח חיטה בצד.

ממלאים את תפוחי האדמה במלית הסויה, מחממים בסיר שטוח / מחבת עמוקה (סוטאז') שמן בגובה ס"מ. מורחים על  הצד הקציצתי של המפרום את בלילת קמח החומוס וטובלים בזריזות בקמח החיטה ומטגנים.

5. לאחר הטיגון מניחים את המפרום בצד, נפטרים משמן הטיגון ומחזירים את המפרום בשכבה אחת לסוטאז', מוסיפים כפית גדושה פלפלצ'ומה ומחממים על להבה בינונית כחצי דקה, רק על מנת לפתוח את טעם השום והפלפל. מוסיפים רסק עגבניות ושתי כוסות מים רותחים וכחצי כפית מלח או יותר. מרתיחים, מכסים ומבשלים כחצי שעה על להבה נמוכה. הופכים בזהירות את המפרום ברוטב ומבשלים חצי שעה נוספת.

*פלפלצ'ומה

משרים 6 פלפלים יבשים מתוקים (ניתן לרכוש בחנויות תבלינים) במים קרים לשעתיים. כדאי לשבור אותם מעט לפני ההשרייה כדי לאפשר כניסת המים לתוך הפלפל וריכוכו.

מסלקים את העוקצים והגרעינים, טוחנים בבלנדר עוצמתי עם 8 שיני שום, ¼ כוס שמן עד קבלת עיסה אחידה. שומרים בכלי זכוכית במקרר.

 

 

טופו קפונטה

 

150 גרם טופו

2 כפות שמן זית

1 חציל

1 בצל

1 פלפל אדום

2 שיני שום קצוצות

1 עגבניה קלופה

2-3 כפות חומץ בן יין

1 כף רסק עגבניות

1/4 כוס מים

חופן פטרוזיליה קצוצה

חופן בזיליקום טרי קצוץ

12-14 זיתים פרוסים

קורט מלח

הכנה:

1. חותכים את הטופו וכל הירקות לקוביות. מאחר והחציל מתכווץ כדאי לחתוך אותו מראש לקוביות מעט יותר גדולות.

2. במחבת נון סטיק רחבה מחממים 1 כף שמן זית עם קוביות הטופו, עד שמזהיב. מעבירים לקערה.

3. שמים את החציל במחבת, אין צורך להוסיף שמן, ועל להבה בינונית משחימים מעט את קוביות החציל מכל הכיוונים, מעבירים לקערה עם הטופו.

4. שמים במחבת את כף השמן הנוספת יחד עם הבצל והפלפל ומזהיבים ומרככים כחמש דקות, מוסיפים את השום ומערבבים מעט, מוסיפים את העגבניה ומערבבים כחמש דק'.

5. מוסיפים את הטופו והחצילים מהקערה, את רסק העגבניות, החומץ, המים, הזיתים ועשבי התיבול ומערבבים/ מקפיצים, מתבלים במעט מלח (זהירות הזיתים בדרך כלל מספיק מלוחים) ומבשלים מכוסה כ-10 דק' לעירבוב הטעמים וריכוך העגבניות.

 

 

 

 

 

סלט עדשים וקינואה

 

1/4 כוס עדשים שחורות

1/4 כוס קינואה

1/2 כוס עגבניות שרי

1 פלפל אדום קטן

1/2 בצל סגול קטן

1-2 כפות רכז רימונים (אפשר להחליף בחומץ בלזמי או מיץ לימון)

1-2 כפות טחינה גולמית משובחת

מלח ופלפל שחור

10 עלי בזיליקום

הכנה:

1. מבשלים בסיר קטן את העדשים עם 2 כוסות מים, עד שמתרככים (כ 20 דק'), מסננים ושוטפים, מבשלים בסיר קטן את הקינואה (כ 15 דק'), עד שמתרככת, מסננים ושוטפים.

2. חוצים את עגבניות השרי, חותכים את הפלפל לרצועות דקות וכן את הבצל הסגול, קורעים את עלי הבזיליקום ומערבבים עם הקינואה והעדשים, ממליחים ומפלפלים.

3. מניחים בקערת הגשה ומטפטפים רכז רימונים וטחינה גולמית משובחת. מגישים מייד.

 

 

 

 

 

 

טופו בטעם פיצה

 

150 גרם טופו (חצי חבילה)

1 כף שמן זית

1 שן שום קצוצה

½ כפית אורגנו יבש

1 כף רוטב סויה (או יותר לפי מליחות הלשון…)

2 כפות רסק עגבניות דליל (או 1 כף רסק עגבניות מדולל במעט מים)

 

  1. לחתוך את הטופו לרצועות ולהניח במחבת עם שמן הזית, השום והאורגנו. להדליק את האש ולטגן בעדינות.

  2. להוסיף את רוטב הסויה ורסק העגבניות ולערבב כשלוש דקות עד שהנוזלים התאדו והטופו מתובל ומצופה היטב.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

צ'ילי שעועית אדומה
קדירת שעועית וערמונים
מפרום
טופו קפונטה
סלט עדשים וקינואה
טופו בטעם פיצה
bottom of page