שיבולת בשדה
מעט המחזיק את המרובה, זה מה שעולה בדעתי כשאני מנסה לתמצת את תרומת שיבולת השועל למטבח שלי. שיבולת שועל (קוואקר) על כל צורותיה: מלאה, קלופה, משוטחת שלמה, משוטחת וטחונה להכנה מהירה וגרגרים שלמים ממש כאילו נשרו מן השיבולת הם מוצר מובהק במטבח של מי שמנסה לאכול בריא יותר.
מה לא אמרו עליה? שיש בה פחמימות מורכבות, סיבים, תכולת חלבון גבוהה וכיו"ב, מומלצת לסוכרתיים, מתעמלים, ילדים ונשים בהריון. אז למה לא כולם אוכלים אותה? שאלה טובה שהתשובה לה היא פשוטה עוד יותר- הדרך הטובה ביותר לאכול שיבולת שועל היא בצורת דייסה, ורבים האנשים שהפעם האחרונה שהם אכלו דייסה היא כשבקעה להם השן הראשונה ודי, מאז לא יוסיפו, וחבל. דייסה ובמיוחד משיבולת שועל היא דרך נפלאה להתחיל את היום, קלה להכנה כמעט כמו למזוג לקערה קורנפלקס.
ישנם אנשים שקראו, שמעו והפנימו על חשיבות שיבולת השועל לבריאות, השקיעו וקנו תערובת גרנולה מוכנה, ממנה הם אוכלים כל בוקר בשמחה ובתחושה שהם מעניקים לגוף שלהם התחלה בריאה לכל היום....
הם רק לא יודעים שרוב הגרנולה שלהם היא גיס חמישי ויש בה מרכיבים מזיקים ממש. גרנולה תעשייתית עשויה משיבולת שועל קלויה יחד עם סוכר, שמן צמחי, דבש (אם השקיעו), אגוזים ושקדים, פירות יבשים, חומרים מעכבי חימצון וחומרי טעם. בכל סוגי הגרנולה התעשייתית שאני מכירה קולים בתנור את כל הרכיבים יחדיו, הצבע והפריכות של שיבולת השועל המצופה סוכר מומס במים ושמן היא הדבר אליו רגילים הצרכנים. שיבולת השועל איננה נפגעת בקלייה המתוקה והשמנונית אבל השמן (ואתם יודעים איזה שמן זה? לא בטוח…) מתחמצן בטמפרטורה גבוהה. הדאגה האמיתית שלי היא ל"מסביב" הטעים שבגרנולה. השומשום, הגרעינים והאגוזים, כולם עוברים קלייה, אגרסיבית בדרך כלל. חומצות השומן הטובות של האגוזים והגרעינים הופכות לרעות. כך אני, הטבחית מבינה את הסברי התזונאית וכך אני מעבירה הלאה את הידע בפשטות. אגוזים ורגעינים בריאים מאוד כשהם לא קלויים, נקודה.
סוגייה נוספת היא עניין הפירות היבשים, לפירות יבשים נקשרה (ולא בצדק או בזכות) הילה של בריאות. ואין זה כך, רוב הפירות היבשים עברו תהליך של גיפרות (חשיפה לגופרית בנוזל או גז), חומרים מעוררי תאבון כגון סולפיט, חומרים מעכבי חימצון כגון E122 וכיו"ב רעות חולות. לכל הדעות עדיף פרי אורגני יבש (גם אם הוא חום ונוקשה) או להמעיט בפירות היבשים, במיוחד הממש צבעוניים ורכים- אלו ספגו מנה הגונה של כימיקלים.
אז לכל שוחרי הגרנולה שרוצים לאכול בריא יותר ומזיק פחות, מתכון לגרנולה ביתית בקטגוריית המתכונים.
אם אתם כבר משלנו, ויש לכם שיבולת שועל במזווה השתמשו בה בעוד הזדמנויות: בשיבולת שועל טחונה (להכנה מהירה) במקום פירורי לחם בקציצות, יש אנשים שמסמיכים עמה מרקים, אני מוסיפה ללחמים ומאפים שיבולת שועל משוטחת וגרעינים שלמים של שיבולת שועל מתבשלים עם אורז מלא, זה טעים מאוד.