מתכוני פשטידות טבעוניות
- גלי לופו אלטרץ
- May 6
- 4 min read
Updated: 5 hours ago
ריכזתי עבורכם כאן רשימת מתכונים אהובים לכבוד עונת הפשטידות - כן!!! יש כזו!
היא מתחילה בחג שבועות ונמשכת לתוך מסיבות סוף שנת הלימודים בגנים ובתי הספר ומגיעה עד הקיץ העמוק בו מחפשים מזון משביע שאפשר לאכול קר מהמקרר.
הכללים הקבועים לפשטידה טבעונית הם:
לעבוד עם חומרים לא רטובים - תמיד להעדיף אידוי רכיבים על פני בישול, לדוגמה כרובית וברוקולי כי הבישול עלול לגרום להם להיות ספוגי מים.
להבין שזמני אפייה משתנים מתנור לתנור והחומר ממנו עשויה התבנית משפיע גם הוא על מהירות האפייה. פשטידה בתבנית אלומיניום תאפה פי 2 מהר יותר מתבנית פיירקס.
פשטידה צריכה להתייצב- לפעמים כדאי לחכות שתתקרר ממש, לחתוך ולחמם שוב.
נייר אפייה הוא חבר טוב של פשטידות. מרפדים את התבנית ואז קל מאוד לשלוף את הפשטידה שהתקררה והתייצבה מן התבנית עם הנייר לחתוך בנוחות ולהחזיר לתבנית.
תוספות ותיבול - כאן המקום שלכם להתפרע על המתכון ולהוסיף כאוות נפשכם ולפי טעמכם מיני ציפויים (שומשום, פרג, קצח, גרעינים ושקדים) תבלינים כגון עשבי תיבול קצוצים או יבשים, ואפילו כפית סחוג שיכולה להקפיץ פשטידה למעלה.
אחת הפשטידות המפורסמות שלי היא פשטידת הבצל על בסיס חומוס מבושל
מתוך הספר "בישול טבעוני ישראלי"

פשטידת בצל
2 בצלים גדולים קצוצים (½ 2 כוסות)
¼ כוס שמן זית
1 כוס גרגרי חומוס מבושלים
¼ כוס מים
½ כוס קמח כוסמין / קמח לבן
½ כפית אבקת אפיה
½ כפית מלח
1. מניחים את הבצלים הקצוצים עם שמן הזית במחבת נון סטיק עמוקה או בסיר ומאדים 15 דק עד הזהבה קלה. מחממים את התנור ל 185 מעלות.
2. מניחים את גרגרי החומוס המבושלים בקערה ומועכים עם מועך תפוחי אדמה או מזלג. מוסיפים את המים, הקמח, אבקת האפייה, המלח והבצל המאודה עם השמן ומערבבים היטב.
3. מרפדים תבנית קטנה של 4 מנות בנייר אפייה, מעבירים את העיסה לתבנית ומיישרים. אופים כ 45 דק' עד השחמה והתמצקות. ממתינים שיתקרר ויתייצב ואז פורסים ל 4 מנות.
את המתכון הבסיסי ניתן לגוון על ידי הוספת ירקות שונים-
פשטידת בצל ופטריות: פורסים סלסילת פטריות טריות ומוסיפים לבצל בשלב האידוי בשמן.
פשטידת בצל ותרד: מוסיפים לעיסת הפשטידה המוכנה ½ כוס תרד קפוא מופשר או 300 גרם תרד טרי מאודה, סחוט וקצוץ וקורט אגוז מוסקט.
פשטידת ברוקולי ובצל: מוסיפים לעיסת הפשטידה המוכנה 1 כוס פרחי ברוקולי מאודים וקצוצים
היא שייכת לזן המאפים המנחמים, היא פחות יציבה מהפשטידות האחרות.
פשטידת הבטטה היא פשטידה המשלבת את נימוחות הבטטה עם היציבות של עדשים כתומות, מפתיעה וקלה מאוד להכנה!
מתוך הספר "בישול טבעוני ישראלי"
מיני פשטידת בטטה הפוכה

(אפשר להכין עם זוקיני וגזר במקום הבטטה)
1 בטטה גדולה
½ כוס עדשים אדומות
1 שן שום גדולה
3 כפות שמן זית
3 כפות קמח מלא / קוואקר
קורט אגוז מוסקט טחון טרי
¼ כפית טימין יבש
¼ כפית מלח (או יותר, לפי הטעם)
פלפל שחור או קורט שבבי צ'ילי (לבחירה)
1. משרים את העדשים במים, ל30 דק'. בינתיים קולפים את הבטטה ופורסים 6 עיגולים דקים (בעובי 2 מ"מ), מניחים כל פרוסת בטטה בתחתית תבנית מאפינס (רצוי מסיליקון).
2. מגררים דק את שאר הבטטה, רצוי במעבד המזון עם דסקית הגירור הדקה, מעבירים לקערה. באותו מעבד המזון מתקינים את סכין הקיצוץ, מסננים את העדשים המושרות וטוחנים למשחה חלקה עם שן השום והקמח / קוואקר, מעבירים לקערת הבטטה המגוררת ומוסיפים את שאר המצרכים, מערבבים היטב, רצוי עם ידיים נקיות בתנועות לישה.
3. מתבלים וטועמיםמתקנים תיבול, נוטלים חופן מהתערובת ודוחסים בכל תבנית, מעל פרוסת הבטטה כך שהפשטידה תגיע לשפת התבנית.
4. אופים ב 180 מעלות, כ 35 דק', עד שהפשטידות משחימות. מוציאים מהתנור, משחררים את הדפנות בעזרת סכין לא חדה, ומגישים הפוך, כשפרוסת הבטטה מעטרת את החלק העליון.
פשטידת הכרובית המפורסמת!
מתוך הספר "בישול טבעוני ישראלי"
היא פשטידה גנרית אותה אני מלמדת בסדנת הטופו "מה טופו אהליך" . הכוונה לפשטידה גנרית היא שהבסיס זהה והירק מתחלף. אחד השילובים האהובים הוא כרובית וברוקולי כמו בתמונה!
פשטידת כרובית וטופו
(תבנית בגודל 20/30 ס"מ)
1 כרובית בינונית

300 גרם טופו (חבילה אחת)
4 כפות גדושות קמח עדשים (או קמח שקדים לגרסה דלת פחמימות)
1 כוס חלב סויה ללא סוכר / מים
1/3 כוס שמן זית
1 כפית מלח
מעט אגוז מוסקט טחון טרי
½ כפית שום גבישי
1. מאדים את הכרובית בשלמותה בסיר עד שהפרחים רכים אך לא מתפוררים, מעבירים לקערה, נפטרים מהגזע הסיבי ומפוררים עם כף וסכין.
2. טוחנים את שאר המצרכים בבלנדר או מעבד מזון קטן, מערבבים עם פרחי הכרובית, מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 35 דק' ב 190 מעלות.
מתוך פשטידת הכרובית צמחו פשטידות נוספות....
מעקודה - פשטידת ירקות מתובלת

(תבנית בגודל 20/30 ס"מ / עגולה)
2 תפ"א
2 גזר
1 כוס אפונה קפואה
מלח
300 גרם טופו (חבילה אחת)
5 כפות גדושות קמח עדשים
1 כוס מים
1/3 כוס שמן זית
1 כפית מלח
1 כפית קארי / חוואייג' למרק
1 כפית שום גבישי
1. קולפים וחותכים לקוביות קטנות את תפוחי האדמה והגזר, מרתיחים ומבשלים במי מלח עד ריכוך. מוסיפים את האפונה ומסננים.
2. טוחנים את שאר המצרכים בבלנדר או מעבד מזון קטן, מערבבים עם הירקות והתבלינים מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה משומן קלות ואופים 35 דק' ב 190 מעלות.



קיש כרישה שהולך עמי כברת דרך ארוכה ועדיין כוחו במתניו להרשים כשמארחים...
מתוך הספר "בישול טבעוני ישראלי"

לבצק:
1/4 כוס מים רותחים
1/4 כוס שמן זית
1/4 1 כוסות קמח מלא (70%, רגיל או שיפון)
1/2 כפית אבקת אפיה
1/4 כפית מלח
למלית:
2 כרישות גדולות
1 כף שמן זית
לרויאל (הקרם הקושר):
150 גרם טופו מוצק
5 כפות שמן זית
1/3 כוס חלב צמחי לא מתוק (חלב שקדים ביתי / חלב סויה ללא סוכר או מים)
2 כפות קמח עדשים כתומות (טוחנים עדשים במטחנת תבלינים עד היווצרות קמח עדין)
3/4 כפית מלח
קורט אגוז מוסקט טחון טרי
1. מחממים תנור ל 185 מעלות, מערבבים בקערה את חומרי הבצק, משטחים בתבנית קיש (רצוי מסיליקון) ויוצרים דפנות מעט גבוהות משולי התבנית. אופים 10 דק' את הבצק לבדו (אפיה מוקדמת).
2. מנקים ופורסים את הכרישה, מאדים בווק/ מחבת עמוקה עם 1 כף שמן זית עד שהכרישה מתרככת מעט. מורידים מן האש.
3. טוחנים היטב את כל חומרי הרויאל: טופו, חלב צמחי, שמן זית, קמח עדשים ותבלינים עד היווצרות קרם חלק. מערבבים את הקרם שנוצר עם הכרישה, משטחים את המלית על גבי הבצק האפוי חלקית.
4. אופים ב 185 מעלות עד שמזהיב יפה, כ35 דקות.

את קיש הכרישה בגרסת הגזר הצבעוני אני אוהבת להביא לאירועים שצריך לעשות בהם רושם!
את הכרישה ממירים בחמישה גזרים צבעונים קלופים וחתוכים לקוביות קטנות מוקפצים במחבת ומתובלים בטימין.
ומנה נהדרת מרשימה ודלת פחמימה (וללא גלוטן!) היא
קיש פטריות ושקדים דלי פחמימות (ואפשר כל ירק אהוב אחר: ברוקולי, כרובית וכד').

יש לכם שאלות? נהדר! אני תמיד עונה לכל שאלת בישול טבעוני בקבוצה שלי :