ארטיקים קטנים, טעימים ודלי פחמימה
- גלי לופו אלטרץ
- Jun 28
- 3 min read
בשבועיים של המלחמה עם איראן יצא לי (כמו כל מי שהיה בישראל בתקופה הזו) לשבת בצוותא, לא התאטרון, אלא המצב החברתי - במקלט עם השכנים, הצאצאים, החברים של הצאצאים ועם עוברי אורח שזרמו למרחב הצפוף המחניק אך מכניס האורחים של הבניין שלנו.
מכיוון שהקידמה עוד לא זרמה למקלט הוא תקוע בשנות ה90 עם כסאות כתר, נורות חשופות ואין ווייפיי- אין קליטה ואין אינטרנט.
צריך להתאמץ במיוחד כדי לתקוע את הראש בסמארטפון אז במקום זה מדברים דיבורים קטנים שיעבירו את הזמן וירוממו את מצב הרוח וכמובן שדיבורי האוכל הם האהובים עלי בכל מצב ובמיוחד במצבי דחק כאלו.
דיבורים על אוכל היו למכביר בהתאמה לכמות הפעמים שרצנו למקלט, אני לא יודעת איך הגענו לדבר על ארטיקים אבל הנה, היה דיבור.
אז בין אזעקה אחת לשניה ירידה ועליה מהמקלט הכנתי ואכלתי ארטיקים דלי פחמימות ששיפרתי עד שהגיעו לכדי מתכונים סופר פשוטים. והנה הם לפניכם, ארטיק הנצחון על שם הרעיון שאפשר להנות מכל העולמות- זה גם טבעוני וגם דל פחמימה ובכל זאת מפנק מאוד ונזלל בשמחה גם על ידי מי שאיננו דל פחמימה... כי כשארטיק טעים, הוא פשוט טעים.
נכון שאפשר להשתמש ב"מיכלי אשל ישנים" (כוסות חד"פ) אבל אני התקדמתי לתבניות סיליקון בצורת מיני מגנום שהן בדיוק הביס הקטן שאני רוצה ויכולה לאכול כקינוח, כל יחידה מכילה כ 50 מ"ל וקל מאוד להכין, להקפיא ולחלץ.
לאחר החילוץ כדאי לשמור את הארטיקים במקפיא בקופסה או שקית איכותית אטומה היטב כדי שלא יקבלו כוויות קור מבאסות.


ארטיק בוטנים ושוקולד
1 כוס חמאת בוטנים טבעית
1/4 1 כוסות קרם קוקוס
2 כפות אבקת אריתרטול (או ממתיק אחר לבחירתכם)
3-4 טיפות מונקפרוט (או ממתיק אחר לטעמם)
קורט מלח (אל תוותרו! המלח מדגיש את הטעם של חמאת הבוטנים)
הכנת הארטיקים:
מערבלים בבלנדר את חמאת הבוטנים, קרם הקוקוס הממתיק והמלח. טועמים ומתקנים מתיקות אם צריך.
מניחים את התבניות ע"ג מגש, משחילים לתבניות את מקלות הארטיק ומחלקים את המסה לתבניות הארטיק .
לי יצאו 14 יחידות.
מקפיאים, לא פחות מ 12 שעות!
לציפוי:
50 גרם שוקולד מריר (אני משתמשת בעיסת קקאו, שוקולד שהוא 100%)
20 גרם חמאת קקאו או שמן קוקוס (שזה בערך כף וכפית למי שאין משקל מטבח)
1 כף אלולוז (או ממתיק אחר לבחירתכם)
2-3 טיפות רכז מונקפרוט (או ממתיק אחר לטעמכם)
ממיסים את מצרכי הציפוי בכוס, מחלצים את הארטיקים מהתבניות, טובלים בזריזות את הארטיק בציפוי השוקולד וממתינים 5 שניות, הארטיק הקפוא ימצק את הציפוי הנוזלי ואז כדאי להניח על מגש מרופד נייר אפיה או ניילון.
עובדים בזריזות מתוך כוונה לשלוח את הארטיקים כמה שיותר מהר חזרה למקפיא.


ארטיק תות שמנת
1 כוס תותים קפואים
1/2 1 כוסות קרם קוקוס
3 כפות אבקת אריתרטול (או ממתיק אחר לבחירתכם)
3-4 טיפות רכז מונק פרוט (או ממתיק אחר לטעמכם)
הכנה: כמוסבר דלעיל (מערבלים ומחלקים ומקפיאים)
ארטיק תות אני לא מצפה בשוקולד אבל בהחלט אפשר!
גיוןן- ארטיק תות עם פס תות: טוחנים בבלנדר או מעבד מזון את התותים והממתיקים (ללא חלב הקוקוס) למחית, מפרישים ממנה מספר כפיות לקערית. מערבבים את רוב מחית התות עם חלב הקוקוס ומחלקים לתבניות. לאחר שכל המסה חולקה לתבניות לוקחים מרוטב התות שהשארנו בצד ומשקיעים כחצי כפית ממנו במרכז כל ארטיק או יוצרים ספירלה חיצונית.

ארטיק שוקולד
2 כוסות קרם קוקוס
100 גרם שוקולד מריר (אני משתמשת בעיסת קקאו שהיא שוקולד 100% ללא תוספים)
קורט מלח (זה מדגיש את הטעם השוקולדי!)
3 כפות אבקת אריתרטול (או ממתיק אחר לטעמכם)
4 טיפות רכז מונקפרוט (או ממתיק אחר לטעמכם)
הכנה:
מחממים את קרם הקוקוס וממיסים בו את השוקולד.
מוסיפים את הממתיקים טועמים ומתקנים מתיקות.
יוצקים לתבניות מקפיאים.
אם אוהבים מצפים בשוקולד אך אני מוצאת שהזבנג השוקולדי של הארטיק מספיק בפני עצמו.
טיפ חשוב!
מסה שהופכת להיות ארטיק חייבת להיות מעט יותר מתוקה מאשר מה שאנחנו רגילים כי הקור מקהה את בלוטות הטעם. אחד היתרונות בהכנה ביתית היא היכולת לשלוט ברמת המתיקות ועבורי זה סופר חשוב, רמת המתיקות במתכונים האלו היא שלי והיא נמוכה יחסית -
תטעמו את המסה ותתאימו את המתיקות לטעם האישי שלכם!
טיפ לא פחות חשוב...
לפני שניגשים בכלל להכין ארטיקים ורגע אחרי שיש לנו את הציוד הדרוש (תבניות ומקלות) תדאגו שיהיה לכם מדף פנוי ישר ואופקי במקפיא, מדף שיכול להכיל את מגש הארטיקים ולא להפריע לדלת המקפיא להסגר.
שלא יצא שעם כל הכוונות הטובות והמסות המדוייקות והתבניות החמודות בסוף שמתם את המגש על העוקם והכל נזל...