top of page

הטוב הרע והמכוער- הסיפור של ממתיקים שאינם סוכר

בתכנית שלי לאורח חיים דל פחמימות אני מקדישה פרק מיוחד לסקירת הממתיקים המלאכותיים ודומים שאינם מעלים את הסוכר בדם, ולמה אני נדרשת לכפילות הזו? למה צריך להגיד ממתיקים מלאכותיים וגם אלו שאינם מעלים את רמת הסוכר בדם? הרי ממתיק מלאכותי נועד להמתיק בלי נזקי הסוכר?! בדיוק.

ree

כי זה לא מובן מאליו.

היום כשאנחנו נגשים למדף ה"ללא סוכר" בסופר ולוקחים בפלה הידועה כוופל נניח לימון או שוקולד שכתוב עליו באותיות גדולות ללא סוכר ואפילו אין לו את המדבקה האדומה סוכר בכמות גבוהה

ree

ובכל זאת אם אתם סוכרתיים/טרום סוכרתיים ויש לכם רגישות לגלוקוז מכל סיבה אחרת או דומה- אם תאכלו את הבפלות האלו, הסוכר שלכם יעלה לאחר כארבע שעות, והוא עלול לעלות גבוה כדברי השיר: מעלה! מעלה! מעלה!

ולמה זה קורה? כי הבפלה מכילה בעיקר מלטיטול. מלטיטול הוא ממתיק מלאכותי, רב כהלי, שאיננו סוכר (ולכן מותר לכתוב ולשווק את הבפלה כמוצר ללא סוכר) אך המלטיטול מתפרק אצלנו בגוף חלקית ובעיכוב כך ש 40% עד 80% יכול להפוך לפחמימות ולגרום לערכי הסוכר לעלות לאחר מספר שעות. וזה ממש לא כדאי.

איך זה יכול להיות? כי ממתיק מלאכותי איננו בהכרח זה שלא מעלה את הסוכר בדם

אלא לפי הרגולציה הישראלית הוא ממתיק שיחסית לסוכר מתפרק לאט ואיננו סוכר. כך לדוגמה סורביטול- הוא ממתיק שאיננו גורם לעששת ואפילו מועיל לבריאות השן אך כן מתפרק בגוף לפחמימות פעילות ומעלה לסוכרתיים את הסוכר... אז מה טוב לנו ומה לא?

זה אפילו יותר פשוט ממה שנדמה לכם- כי יותר קל לזכור שמות של שישה ממתיקים טובים מאשר של 20 גרועים.... (איזומלט, סורביטול, מלטיטול, אסולפיים K, אספרטיים, מלטודקסטרין, ועוד)

הממתיקים שלא מעלים את הסוכר בדם הם:

אלולוז - אלולוז איננו נחשב ממתיק מלאכותי אלא סוכר נדיר הקיים בתאנים וענבים.


אריתרטול- מולקולת אריתרטול קיימת בגוף של כל אחד מאיתנו, המוצר הנמכר מופק מתסיסת שמרים של דגנים. אמנם האריתרטול הוא רב כהלי אך איננו נספג ומתפרק בגוף ומופרש ממנו מבלי להעלות את רמות הסוכר בגוף. האריתרטול נמכר ברשתות השיווק תחת המותג סוויטנגו, אך אני קונה תמיד אריתרטול גולמי שזול מסוויטנגו, כדי חמישית או שישית ממחירו בקופסה הממותגת אך היפה. לוגו יפה, קופסה נאה, מחיר פי שש.... אם נתקלתם ב"מאמרים" המזהירים מפני האריתרטול אני ממליצה לכם לבדוק מה בדיוק חקרו באותו מחקר, שיטת המחקר, מהן הכמויות אליו נחשפו מושאי המחקר והאם המחקר היה תצפיתי. תופתעו לגלות שהקפיצה ל"מסקנות" איננה עומדת בתנאים של מחקר קליני...


מונק פרוט - פרי הנזירים, הרכז או האבקה המופקים ממנו מתוקים פי 200 מסוכר ואינם מעלים בכלל את הסוכר בדם.


סירופ עולש- סיבי העולש מכילים אינולין, הרי הוא סיב תזונתי אהוב במיוחד על חיידקי המעיים שלנו וסירופ עולש עשיר באינולין. הסירופ מתקתק ומכיל כמות קטנה של פחמימות פעילות - כ 9.5 גרם ל100 גרם סירופ.


סטיביה- עלי הסטיביה הנם ממתיק טבעי שאיננו מעלה את רמת הסוכר בדם, אני אישית לא צורכת אותו כי הוא נטעם לי כטעם הלוואי כמעט הגרוע בתבל, אך כל אחד וטעמו הוא.


סוכרלוז נוזלי - איננו ברשימה האישית שלי. אינני אוהבת את טעמו וישנן טענות לגבי אי היציבות המולקולרית שלו מעל 175 מעלות, אך הסוכרלוז הנוזלי (רק הנוזלי!) איננו מעלה את הסוכר בדם ונחשב בטוח לצריכה במידה.


בתכנית הזום לאורח חיים דל פחמימות אני מסבירה בדיוק את הדילמה בין אכילה בריאה באורח חיים (לכל החיים) המשלבת ממתיקים טובים אלו ביום יום בראי ההמלצות של איגוד הרופאים לתזונה ובין מה שנהוג לחשוב על ממתיקים, השמנה וניהול תזונה לאיזון הסוכר. בסדנת המתוקים ללא סוכר אני מלמדת איך להשתמש בממתיקים הטובים בצורה חכמה הן מבחינת הצריכה וההשפעה על מערכת העיכול והן מהבחינה הקולינרית כי לכל ממתיק יש יתרונות וחסרונות והוא משתלב אחרת במעדנים השונים. דבר אחד טוב יצא מחברות המשקאות המתוקים, מהן למדתי שאם מערבבים שניים או שלושה סוגים של ממתיקים הם ממסכים אחד את טעמי הלוואי של השני (והשלישי) ומתקבלת המתקה נעימה כללית שאיננה משאירה בפה טעם לוואי אופייני.


הצטרפו עוד השבוע לתכנית שלי לאורח חיים דל פחמימות וביחד נבין איך אפשר לשלוט בסוכר ובאינסולין במקום שהם ישלטו בנו,

והצטרפו עוד היום לסדנת המתוקים ללא סוכר כדי שתוכלו לעשות את השינוי תוך כדי כך שיש לכם בהישג יד עוגיות ושוקולדים טעימים שלא מעלים לכם את הסוכר בדם ואין צורך להתאפק מול הפיתויים...


עכשיו כשהבנו מיהם הטובים (אלולוז, אריתרטול, סטיביה וסירופ עולש) ומיהם הרעים (מלטיטול, סורביטול וחבריהם) -

אז מיהם המכוערים?

בעיני הממתיקים המכוערים הם אלו הבאים עם התווית הבריאותיסטית השקרית כמו מייפל, סילאן ודבש, רכז תפוחים וכד' שהם סוכר לכל דבר ועניין ומשפיעים כך על הגוף, בעליות סוכר, אך משווקים לציבור כבריא, טבעי, טהור, ומהווים מסך עשן שיווקי שבו המילה סוכר נחשבת תמרור אזהרה (וטוב שכך!) אך הם מסתננים פנימה באמתלת שקר מכוערת. כי לגוף הסוכרתי מייפל, סילאן דבש ורכז תפוחים זה רעיל בדיוק כמו סוכר, אין הבדל. אסיים בברכת שיהיה לכם יום מתוק וסוכר מאוזן וזה אפשרי כשמצוידים בידע הנכון ונתראה בסדנאות!

 
 
Featured Posts
בקרוב יהיו כאן פוסטים ששווה לחכות להם!
כשיתפרסמו פוסטים, הם יופיעו כאן.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Healthy Cooking. Proudly created with Wix.com

bottom of page