מרק צח לקולונוסקופיה- מתכונים!
- גלי לופו אלטרץ

- לפני 11 דקות
- זמן קריאה 3 דקות
קולונוסקופיה היא בדיקת סקר חשובה ויעילה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והיא משמשת כלי אבחון נפוץ לאבחון מחלות מעי כגון קוליטיס וקרוהן. כדי שהבדיקה תצליח יש לערוך הכנה קפדנית הכוללת שלבים שונים של הנחיות תזונתיות מדוייקות ותרופות ייעודיות.
ההנחיה התזונתית דורשת הכנה של מרק צח צלול ולא תמיד זהו ידע נפוץ, מצאתי שקיים צורך במתכון מוסבר היטב, במיוחד למי שאיננו רגיל לבשל מרק צח או צמחונים שלא מודעים לכך שלא חייבים עוף כדי ליצור מרק צח, ועל כן טור זה בא למלא את החלל ולתת שירות מתכונאי נדרש.
ראשית - קראו היטב את הוראות הרופא שקיבלתם, פעלו לפיהן בלבד!
בעיקרון ההכנה לבדיקה אורכת כשלוש יממות והיא נחלקת לשני חלקים:
48 שעות בהן מותר לאכול רק מזונות ללא סיבים וללא בשר אדום:
ביצים
דגים ועופות
מוצרי חלב (לא חלב ניגר וללא תוספות של סיבים ופירות) לחם לבן/ פיתה לבנה/ פסטה לבנה
שימו לב- תבלינים הם סיבים! גם פלפל שחור, עשבי תיבול, אבקת שום... כשאתם מכינים לעצמכם ביצה או דג או עוף מותר להשתמש רק במלח לתיבול.
ואחרי אותן 48 שעות של מזון דל בסיבים מגיע צום נוזלים של 24 שעות:
ב 24 השעות שלפני הבדיקה נדרש צום נוזלים צלולים וכאן חשוב מאוד לשלב מרק צח כדי לאזן את האלקטרוליטים שמאבדים בהכנה לבדיקה. יש מי שמכינים מרק עוף אבל חשוב לי להסביר שמרק צמחוני יעיל בדיוק באותה המידה- הרי הנוזלים והאלקטרוליטים שם הם הענין החשוב. האיסור על אכילת ירקות הוא איסור שנוגע לסיבים שלהם, בהכנה של מרק מסונן היטב מקבלים רק את המלחים שחשובים לגוף מאוד בתהליך ההכנה ולא את הסיבים שמפריעים לו.
קיבלתי אישור כפול מהרופאה המומחית, הן מראש לגבי המתכון של המרק והן האישור שאחרי הבדיקה שמדרג את רמת ההכנה בציון הכי גבוה: הכנה נאותה שאפשרה לרופאה להביט בדופן המעי לכל אורכו בתנאי ראות משובחים, ללא שאריות סיבים. עם זאת אני מדגישה שטור זה איננו יעוץ רפואי אלא הצעת מתכונים בלבד ובכל שאלה וענין פנו לרופא לקבלת אישור.
מה מיוחד במתכון הזה? יש בו טריק בישולי
שמאפשר לקבל מרק זך (בויון) ולא עכור,
בדיוק מה שנדרש כדי לעבור כמו שצריך את הקולונוסקופיה.
מרק צח לקולונוסרופיה
ב 24 השעות שלפני הבדיקה נדרש צום נוזלים צלולים וכאן חשוב מאוד לשלב מרק צח כדי לאזן את האלקטרוליטים שמאבדים בהכנה לבדיקה. יש מי שמכינים מרק עוף אבל חשוב לי להסביר שמרק צמחוני יעיל בדיוק באותה המידה- הרי הנוזלים והאלקטרוליטים שם הם הענין החשוב. בהוראות מודגש כי חשוב מאוד לשתות הרבה ולא רק מים, וזה תפקידו של המרק הצח.

3-4 גבעולי סלרי עם העלים
1-2 גזרים קלופים 1 קולורבי / לפת קלופים
10 גבעולי שמיר או פטרוזיליה (אפשר גם וגם) 3 עד 4 ליטר מים
1 כף מלח גס (או יותר, לפי הטעם)
(לבחירה אך לא חובה: אצת קומבו, פטרית שיטאקי יבשה)
מניחים את כל המצרכים בסיר גדול, מביאים לרתיחה. מכסים ומעבירים לאש הכי קטנה, לא כדאי בעבוע חזק אלא מתחת לסף רתיחה כך המרק צלול יותר וקל לסנן אותו.
מבשלים כשעתיים.
מניחים מעט להתקרר, מסננים דרך מסננת מרופדת מגבת בד.
שומרים במקרר בצנצנת שקופה. למה שקופה? כי אם נוצר משקע נראה לעין כדאי לסנן את המרק שוב - עד שהוא צלול לחלוטין. כך נדע שאין בו סיבים שיפריעו להכנה לבדיקה.
תראו בתמונה- המרק בכוס כל כך צלול שהוא נראה כמו תה.

המרק בזמן הבישול, מתחת לסף רתיחה, לפני הסינון קרקרים מלוחים מגבינת חלומי
מכיוון שאני טרום סוכרתית ונמנעת מאכילת לחם וקרקרים מחיטה לפי ההמלצות המותרות לשאר האוכלוסיה שעושה הכנה לקולונוסקופיה- כדי שלא יעלה לי הסוכר, גם כאן בהכנה לקולונוסקופיה השתדלתי לא לצרוך מאכלים שיעלו לי את הסוכר בדם.
אך כדי לשבור את שגרת האכילה של מזונות רכים (ביצה קשה, יוגורט, קוטג') הכנתי קרקרים שאותם כדאי לאכול עם יוגורט יווני פשוט ללא תוספים (וללא סיבים תזונתיים! בדקו את רשימת הרכיבים) כי הקרקרים מאוד מאוד מלוחים או עם סלט ביצים פשוט (מתכון בהמשך). הקרקרים הללו פריכים וטעימים אך בשל כמות הנתרן הגדולה אני לא אוכלת מהם באופן קבוע, הנה הזדמנות נהדרת לאכילה מוגזמת של נתרן- הגוף צריך בהכנה לקולונוסקופיה את הכמויות הללו של המלחים השונים!
1 חבילה גבינת חלומי
1 כף שמן זית

פורסים את החלומי לפרוסות דקות ככל האפשר, בין מ"מ אחד לשניים.
מסדרים על גבי תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
מברישים עם כף שמן הזית, הופכים ומברישים גם את הצד השני.
אופים ב 210 מעלות, כ 20 דק עד הזהבה.
מוציאים ומקררים.
אם יש ריבועים שלא הזהיבו- אפשר להחזיר לתנור כדי שיהיו פריכים.
סלט ביצים פשוט
אף על פי שמיונז מותר לצריכה בשלב הראשון של ההכנה יחד עם שמנים כמו שמן זית וחמאה - אני אישית מעדיפה גרסה קלילה ובריאה ונוחה יותר לעיכול שבה ממירים את המיונז ביוגורט יווני סמיך.
2-3 ביצים קשות
3-4 כפות יוגורט יווני (10%, ללא תוספים)
מלח לתיבול (אם רוצים)
מבשלים את הביצים כ 9 דקות לאחר רתיחה, קולפים ומועכים.
מניחים מעט שיתקרר, מוסיפים יוגורט ומלח לפי הטעם.



























