שלוש המשפחות שממש כדאי לכם להכיר! פינת "הידעת" של סדנאות בישול בריא

February 17, 2018

 עם או בלי קשר ליום המשפחה, בדיוק אתמול בבוקרו של יום זה קראתי את העמוד האחרון בספרה המרתק של ג'וליה אנדרס "תחושת בטן" (כנרת זמורה ביתן 2016).

בפרק האחרון בספר זכיתי להכיר שלוש משפחות סופר-דופר חשובות ואני רוצה להכיר לכן אותן, אתם וחיידקי המעיים שלכם עוד תודו לי. 

נא להכיר: משפחת השושנים, משפחת המורכבים ומשפחת הנרקיסים. אלו משפחות בוטניות שמכילות מאות של צמחים אך לעיסוקי הבטן שלנו רלוונטיים רק הירקות האכילים. לירקות האכילים במשפחות אלו יש בונוס מעבר להיותם טעימים, בריאים, ויטמינים מינרלים וכד'. לכל אחד מהירקות האלו מבנה ייחודי של סיבים תזונתיים שאהוב על חיידקי המעיים הטובים שלנו (אלו שאנחנו רוצים לטפח למען בריאותינו הטובה.... תקראו את הספר!). בקיצור- גם חיידקי המעיים הטובים רוצים לאכול ולאכול טוב, וכשאנחנו מספקים להם את הסיבים האהובים עליהם הם משגשגים ומתרבים ובתמורה מסייעים לנו לשמור על מערכת חיסון חזקה, ירידה בשומני הדם, הפחתה של אלרגיות ואסתמה ומחלות אוטואימוניות אחרות ועוד ועוד. אז הבה נאכיל את חיידקנו!!! וזוהי פרה-ביוטיקה על קצה המקלדת.

משפחות השושניים והנרקיסיים מכילות רק מעט ירקות אכילים (והרבה צמחי נוי!) אבל שלושה מהם הכי נפוצים והכרחיים בכל מטבח שהוא: מלך השום ומלך הבצל ונסיכת הכרשה והפחות נפוץ והיותר יקר: אספרגוס.

משפחת המורכביים כוללת כמה פנינות קולינריות מענגות במיוחד: ארטישוק, ארטישוק ירושלמי (הפקעת הקטנה והמכורכמת...), חסה, זרעי ונבטי חמניות ועולש (אנדיב) וכן סלסיפי (שורש הצדפה שאותו אני משתוקקת לטעום- מי מגדל בישראל?).

ואיך אנחנו מכניסים את כל הטוב הזה למשפחה שלנו?

די בקלות!

 

 

עונת הארטישוק נמצאת כרגע שנייה וחצי אחרי שיאה- מה שאומר שהארטישוקים טעימים גדולים במחיר סביר ונמצאים אצל כל ירקן וסופרמרקט- קנו עכשיו כי עוד רגע נגמר! 

את הארטישוק טעים יותר לאדות במעט מים (2-3 ס"מ מים ומכסה סגור) בסיר גדול על אש גבוהה מאשר לבשל בהמון מים שלוקחים אתם לביוב וויטמינים ובעיקר טעם...

ארטישוק ירושלמי נמצא גם הוא בשיאו כרגע, אל תקנו הרבה- הוא מאוד עצמתי בטעמו ושתלטן (מאצ'ואיסט כזה) ומספיקה כמות קטנה של פקעת אחת או שתיים כדי לבשם סיר גדול של מרק ירקות, מכיוון שהוא קצת

 קשה עורף (מאצ'ואיסט, כבר אמרנו?) כדאי לקצוץ או לגרר אותו כדי שיתבשל בזמן סביר יחד עם שאר ירקות המרק.

כרשה הנסיכה בעלת אלף השמות: פורי, פרסה, פוארו, כרת... את צפונותייך אני זוכרת עוד מאירופה שם התייחסו אליך בעדינות ואת היית בתמורה מתמסרת מתפנקת... אבל כאן במדבר הכרשה קצת עקשנית, לפעמים עם לב עץ בלתי חדיר, עמוסה בחול ובוץ אבל התיידדתי מחדש עמך כשגיליתי בעזרת מד הסוכר והסכרות ההריוניות שלי שכרשה בנוסף לטעמה המשובח גם מתהדרת באינדקס גליקמי מצטיין- כשבצל רגיל העלה רמות סוכר הכרשה לחלוטין לא ואפילו הורידה את רמות הסוכר בדם באותם המאכלים ממש! אז במרק היא נפלאה וגם בפשטידה או קיש, בקדרות היא מככבת ובכלל תתחילו להוסיף את הכרשה לסל הקניות השבועי, זה כדאי!

חסה. לא, טבעונים לא אוכלים רק חסה זו כבר קלישאה של ממש, אבל חסה מכילה סיבים רבים וחלקם אהובים מאוד על חיידקי המעיים הטובים שלנו אז אולי ניתן לך סיכוי... 

עולש איזה עונש. בישראל העולש מר מר מר. אפילו חליטה קלילה לא מצילה אותו ממרירותו, אני קוראת לחקלאי ישראל בתחינה- אנא, טפלו בו בעדינות אירופאית או תייבאו זרעים מזן אחר- תעזרו לי לעזור לחיידקי המעיים שלי!

חמניות (זרעים ונבטים)- אחלה תוספת לסלט, אני לא בטוחה שהסיבים התזונתיים שמועילים למעיים נמצאים גם בזרעים אני חושבת שמדובר בעיקר על הנבטים, אבל גם בכריך ולא רק בסלט, ואפילו להוסיף כאן ושם חופן למנות מוקפצות.

אספרגוס זה יאמי קל להכנה וטעים מאוד אבל יקר יקר יקר. למה צרורון של שני ביסים צריך לעלות 20 ש"ח? טוב אז מדי פעם לאדות בקלילות ולכרסם עם מטבל (טחינה פוקסיה או מיונז טבעוני!) זה פינוק אליטיסטי.

בצל ושום לא צריכים יחסי ציבור ויש להם אפילו מחזמר משל עצמם. פשוט תרגישו מעכשיו טוב עם עצמכם שכל מאכל למעט עוגה (וגם כאן יש יוצאי דופן!) מתחיל בבצל או שום או בצל ושום יחדיו!

 

 ולסיום- מרק של סבתא ד"ש לחיידקי המעיים (עם טריק קיצור דרך נס של ממש) 

 1 כרשה

1 שומר

2 פקעות ארטישוק ירושלמי

2 גזרים

1 תפוח אדמה 

חתיכת דלעת/דלורית

1 זוקיני/קישוא (לא חובה)

3 שיני שום

1 כף שמן זית

2 גבעולי סלרי עם העלים

1 כף שמיר / פטרוזילה (או גם וגם)

1/3 כוס גריסי פנינה

3 כפות עדשים צהובות/כתומות

מלח ופלפל

הכנה:

1. במעבד מזון עם דיסקית הפריסה העבה מכסחים את השומר והכרשה.

2. הופכים את כיוון הדסקית ומגררים על הדסקית עם חורי הגרור את שאר הירקות: ארטישוק ירושלמי, גזר, תפוח אדמה, דלורית זוקיני ושום. 

3. מעבירים לסיר גדול את הר הירקות מוסיפים כף שמן ומאדים על אש גבוהה תוך כדי בחישה.

4. מוסיפים מים כדי כיסוי הירקות ואת גבעולי הסלרי, השמיר/ הפטרוזיליה, גריסי פנינה והעדשים ומלח ופלפל מרתיחים ומבשלי כ 40 דק' עד ריכוך כל העסק.

5. מומלץ להגיש עם טבסקו צ'יפוטלה שמשדרג את הטעם לכיוון החריפות הפיקנטית.

 

יום המשפחה שמח לכולם!!! ד"ש משמחת לחיידקי המעיים הטובים שלכם אם תאכילו אותם הם יודו לכם בדרכים מדהימות והרישום לסדנאות מרץ מפורים עד פסח בעיצומו! 

 

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

March 31, 2019

Please reload

Archive