יום הולדת לעוגה!
כן, קראתם נכון.
רוב האנשים מתארגנים על עוגה ליום הולדת ורק אני מארגנת יום הולדת ל... עוגה.
כן, ממש ככה, עבר עשור תמים מאז שהעוגה "קטיפה שחורה" פורסמה לציבור, ומאז היא נאפתה במאות בתים, אלפי פעמים, בהכפלות ובהשלשות כמויות, עם קמח כוסמין או ללא גלוטן, עם קמח לבן וגם בגביעים של גלידה ואפילו שמעתי על פעם שקטיפה שחורה נאפתה בתוך תפוז מרוקן בחום של מדורה!
ובהנתן שאני יכולה לאפות כל עוגה שקיימת- הילדים שלי עדיין מבקשים באופן ממוקד את "קטיפה שחורה" שהחברים שלהם והם עצמם הכי אוהבים.
כך שמדובר בעוגה שהפכה בעל כורחי לאייקון, כבר כתבתי על כמה שהיקום אוהב לצחוק עלי שאחד המתכונים שהכי מזוהים איתי זו עוגה, ואני בבכלל מורה לבישול, שלא בדיוק אוהבת קונדיטוריה, שבשנים האחרונות בכלל נמנעת מסוכר ומנסה כבר 20 שנה לקדם אכילה בריאה בציבור- ו... עוגה. נו, מה לעשות, כנראה באמת מתכון מוצלח ומגיע לעוגה שנרים לה ונחגוג לה יום הולדת.
אז לכבוד יום הולדתה של העוגה אני דבר ראשון אקרא לכלת השמחה להתייצב, ואם היא כבר כאן- בואו ננקה אותה וניתן לה מראה חדש דנדש פשוט וישיר עם תשובות מראש לכל השאלות שנשאלו במהלך השנים.
במקור פרסמתי את המתכון כעוגה במיקרו מעין שטיק שכזה אבל מזמן גם אני אופה אותה בתנור ומכפילה את כמות הציפוי לפי דרישת הקהל.
עוגת שוקולד קטיפה שחורה לתבנית מרובעת 20/20
לתבנית עגולה עד 26 יש להכפיל ולתבנית מלבנית 20/30 (לכל הילדים בגן!) צריך להשליש כמויות.
המצרכים היבשים:
1 כוס קמח (הכל עובד- חיטה לבן, כוסמין לבן כוסמין מלא וקמח מולינו ללא גלוטן)
1 כפית סודה לשתיה
4 כפות קקאו
2/3 כוס סוכר (לבן, חום, הכל הולך)
קורט מלח
המצרכים הרטובים:
1/2 כוס רסק תפוחים
1/2 כוס שמן (חסר טעם כמו חמניות וכד')
1/2 כפית תמצית וניל (או סוכר וניל)
1כוס חלב סויה או אחר (הכל הולך, גם מים!)
2 כפיות חומץ (תפוחים או אחר)
2 כפות שוקולד צ'יפס או שוקולד מריר קצוץ לקוביות קטנות
לציפוי:
100 גרם שוקולד מריר
4 כפות חלב סויה (או אחר)
2-4 כפות אבקת סוכר (לפי הטעם)
הכנה:
מחממים תנור ל 180 מעלות.
מערבבים בקערה את היבשים: קמח, סודה לשתיה, קקאו סוכר ומלח.
מוסיפים את הרטובים: רסק תפוחים, שמן, תמצית וניל, חלב או מים. טורפים היטב עם מטרפה.
מוסיפים 2 כפיות חומץ וטורפים היטב, יוצקים לתבנית ומפזרים את השוקולד צ'יפס. אני מעדיפה לדחוף אותו פנימה לבלילה כך שלא ישרף בחום התנור.
מכניסים לתנור, ל 30 דקות בערך. איך יודעים שעוגה מוכנה? הציצו בסרטון!
להכנת הציפוי: שוברים את השוקולד לקערית, מוסיפים את חלב הסויה או אחר וממיסים במיקרוגל או מעל אדים (גיגית שלומית - באן מארי), בוחשים היטב ומוסיפים אבקת סוכר לפי הטעם (0 עד 4 כפות תלוי למי העוגה מיועדת...).
מניחים לעוגה רק מעט להתקרר, ובעודה חמימה (לא חמה!) יוצקים את הציפוי ואם חייבים אז גם סוכריות!
לפני כ 9 שנים כלת יום ההולדת יצאה לאור (שזה לצאת לחברה בגרסת המתכונים?) בספר הראשון שלי בישול טבעוני ישראלי
והיא מככבת במתכונים האהובים שזכו להיות בעותק הטעימות של הספר
אז זה לא אמור להפתיע שהיא נבחרה להיות אורחת הכבוד הראשונה בחגיגות השנה לצאתו לאור! זה היה מרגש במיוחד לאור העובדה שבשנה הזו התבקשנו להדפיס עוד ועוד עותקים ש"עפו" כמו לחמניות טריות, או עוגות שוקולד רכות וקטיפתיות....
טיפים לחיתוך חתיך:
רוצים קוביות מהונדסות היטב?
השתמשו בנייר אפייה לריפוד התבנית. הנייר לא רק מונע הדבקות מרגיזה אלא מאפשר שליפה נוחה של העוגה כדי שיהיה אפשר לחתוך אותה בצורה מדוייקת. כאו בסרטון אני מדגימה כיצד עושים את זה וכיום ניתן גם למצוא ברשתות השיווק ניירות אפייה מעוצבים בגדלים שונים לתבניות אפיה פופולריות (עגולה 26, אינגליש קייק ותבנית 20/30).
השם "קטיפה שחורה" ניתן לה על שום המרקם הקטיפתי ורך שלה, זו לא עוגה שהייתי ממליצה לפסל איתה צורות אבל היא בהחלט נחתכת לחתיכות חתיכיות ונאות בתנאים הנכונים שהם:
אפייה טובה לא קצרה ולא ממושכת מדי, יש לקחת בחשבון שוני בין תנורים שונים, אפיה במצב רגיל או טורבו (אני ממליצה על רגיל) ובעיקר ההשפעה של התבנית. תבנית פיירקס (זכוכית) או חרס מאריכות את משך האפיה, תבנית חד פעמית נייר או אלומיניות מקצרות את הזמן הדרוש.
ציפוי הציפוי מקל על חיתוך נאה, מעין שכבת דבק עליונה, עוגה ללא ציפוי נוטה יותר להתפורר בחיתוך
את העוגה כדאי לפרוס כמה שעות לאחר האפיה ובשום פנים ואופן לא כשהיא חמה או חמימה
ואם ביום הולדת עסקינן הרי שצריך לשיר לעוגה שיר? צריך!
תצטרפו אלי לשיר העוגה האולטימטיבי בשיתוף "ללוש מתכונין שאפשר לגמור בשלוש דקות"
וגם לכם השיר המעצבן לא יצא מהראש!
ואם יום הולדת, לשיר שירים זה נחמד אבל ברכות כתובות זה לחלוטין חלק מהחגיגה, אז אוסף קטן של מכתבי אהבה לקטיפה שחורה שאספתי באופן אקראי מפייסבוק.
אני מזמינה אתכם להצטרף לברכות ולכתוב ברכה לכלת השמחה כאן בתגובות
או לשלוח לי בוואטצאפ 0528-924766
コメント