top of page

מטבוחה- סיפורם של פלפל אחד וארבע עגבניות

כמו כל עם ישראל, גם לי זה קרה.

מישהו לא אכל השבוע את כמות הירקות המתוכננת לו ונותרו לכך עדים המפנים אצבע מאשימה- פלפל מעט רכרוכי וארבע עגבניות עם חופן עגבניות שרי.

אדומים וכועסים עלי, כיצד העזתם להעדיף את הדור הצעיר על פנינו?

אז מטבוחה.

אל תקחו את המילה הזו קשה וכן, זה בסדר לגמרי שאצלכם מכינים את זה אחרת לגמרי, הרי ביחד עם הלחמניות חלה (אפרסם בהמשך) והשניצל טופו שיככב בסדנת טופו וחברים- מאכלי עדות טבעונים כל מטבוחה היא אחות. כולן.

הסוד של המטבוחה הוא בישול ארוך וצמצום עד הפעלת הפקטין שבעגבניות- בדיוק כמו ריבה! עגבניה היא פרי וזה הסוד.

לגבי החריפות- אני מעדיפה תמיד לשלוט ברמת החריפות של המטבוחה ולא לתת לגרמי השמיים/ החקלאות לקבוע את זה עבורי, לצערי בדרך כלל אין לנו מידע על מידת החריפות של הפלפל החריף שקניתם עכשיו- מה רמת החריפות שלו (מדד סקוביל- הסולם שקובע את מידת החריפות בפלפלים חריפים וכדאי שנשאף להיות כמו ארצות אחרות בהן המידע הזה חשוף לצרכן לצד המחיר ואיזור גידול), מאחר ואין לנו את המידע אנחנו יכולים להכין מטבוחה שתצא ברמת חריפות אפסית, רוטב עגבניות מתובל ולא חריף בכלל או לצד השני המצער לא פחות- כל כך חריף שיעלה דמעות, כוויות וכעסים מכל הכיוונים.

מכיוון שכך אני מכינה מטבוחה בטוחה- ומשתמשת בפתיתי צ'ילי יבש שהחריפות שלהם ידועה לי וקבועה. אני מוסיפה בין רבע לחצי כפית שבבי צ'ילי ויודעת למה לצפות. אפשר עם זאת ללכת על ההימור ועל כל הקופה- ולהשתמש בפלפל חריף טרי, שיבושם לכם!

שמן - שמן פותח את הטעמים של העגבניות והפלפלים, שמן בכלל פותח טעמים כי בלוטות הטעם שלנו "נפתחות" על ידי שמן ושומן מאילוצים אבולוציונים שנועדו לדרבן אותנו לטרוח להשיג את האנרגיה הנהדרת הזו שחשובה לגוף ולמוח והשאירה אותנו עם חך מאוהב בשומן. לכן ככל שהמטבוחה שומנית יותר ככה הטעמים שלה מובחנים ו...טעימים יותר.

אז תקבעו לפי המצפן התזונתי שלכם כמו ואיזה שמן אתם מכניסים למטבוחה, אני בוחרת בשמן זית ולא מעט ממנו.


לצנצנת אחת קטנה:

1 פלפל אדום

4 עגבניות

2-3 שיני שום

חופן עגבניות שרי (לא חייבים)


1/2 עד 1/4 כפית פתיתי צ'ילי יבש

1/4 כפית כמון

1/4 כפית מלח (או יותר לפי הטעם)

1-3 כפות שמן זית


הכנה:


  1. שוטפים ומנקים את הירקות ונפטרים מעוקצים וכל החלקים הלא אכילים.

  2. במעבד מזון קטן או עם בלנדר מוט טוחנים את הירקות לעיסה אחת. (כן, עם הקליפות... אצלי רק מתכוני פטנט קלים).

  3. מעבירים לסיר עם שאר המצרכים ומבשלים עד צמצום הנוזלים, בסרטון המצורף ניתן לראות את ה"שביל" שנוצר כאשר מעבירים כף עץ על תחתית הסיר. השביל מסמן לנו שהדרך קרובה לסיום- המטבוחה סמיכה וניתן לצנצן אותה.

  4. זמן הבישול נע בין 20 ל 50 דקות- תלוי בסיר ובכמות הנוזלים שבירקות.



Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page