מתכונים לארוחת שבועות טבעונית
- גלי לופו אלטרץ
- May 26, 2024
- 5 min read
Updated: May 30
לפני כ 15 שנה לימדתי לקראת כל חג שבועות את הסדנה "שבועות ללא חלב". אז, בימים שהמילה טבעוני היתה יותר מדי קיצונית ועלולה להרתיע קראתי לסדנה בשם מרוכך יותר.
הרעיון היה מהפכני- ארוחה "חלבית" אך טבעונית למהדרין, הכנו פשטידות, גבינות ומאפים וערכנו שולחן עשיר וחגיגי ומשמח.
נכון להיום עם שלל הגבינות הטבעוניות שניתן לרכוש הסדנה כבר לא חדישה ומהפכנית ואני גם ככה התקדמתי לתחום הדל פחמימות וזו בדיוק הנקודה בזמן שאני יכולה להעלות את התכנים של הסדנה לרשומה מסודרת, עם מתכונים והכל.
אז נתחיל בתכנון התפריט לארוחת שבועות חגיגית?
בגזרת המאפה החם אני ממליצה בדרך כלל על לזניה או פשטידה.
כל מתכוני הפשטידות כאן ברשימה מסודרת ונוחה.
בקישור תמצאו מגוון רחב של מתכונים לפשטידות טבעוניות קלות אך חגיגיות, החל מפשטידת כרובית ועד פשטידת פסטה או תירס.
אם חשקתם בלזניה, המתכון מתוך הספר הראשון שלי בישול טבעוני ישראלי מדובר בלזניה מפנקת וקרמית ועשירה, באמת מעדן היאה לשולחן חג!
לזניית ירקות טבעונית (6 מנות)

מלית הירקות:
1 כף שמן זית
1 בצל
1 גזר
1 פלפל אדום
1 חציל קטן
4 שיני שום
½ 1 כוסות רוטב עגבניות בסיסי (ראו מתכון מצורף)
½ כוס מים
½ כפית מלח (או יותר, לפי הטעם)
קורט פלפל שחור
1 כפית תערובת תיבול "הרב דה פרובנס" או אורגנו
לרוטב הלבן:
2 כפות קשיו לא קלוי
2 כוסות מים
2 כפות שמן זית
2 כפות קמח לבן
½ כפית מלח (או יותר, לפי הטעם)
קורט אגוז מוסקט טחון טרי
8 דפי לזניה יבשים להכנה ללא בישול מוקדם
תבנית מלבנית עמוקה שמכילה 2 דפי לזניה מקבילים (18/23)
1. מכינים את מלית הירקות: קולפים את הבצל, את הגזר ואת החציל, וחותכים אותם ואת הפלפל לקוביות. מניחים את הבצל ואת הגזר בסיר עם כף שמן ומזהיבים כחמש דקות תוך ערבוב. מוסיפים את השום, הפלפל והחציל, ומערבבים שתי דקות נוספות. מוסיפים את רוטב העגבניות והמים, מתבלים ומבשלים 15 דקות. מוסיפים עוד מים אם צריך על מנת לקבל תבשיל בסמיכות בינונית (יותר סמיך ממרק, יותר דליל מתבשיל ירקות).
2. מכינים את הרוטב הלבן: טוחנים את כל רכיבי הרוטב בבלנדר עד קבלת "חלב" אחיד, יוצקים לסיר ומרתיחים תוך כדי טריפה נמרצת עד שמסמיך, כדקה אחרי הרתיחה.
3. מחממים את התנור ל 180º ומרכיבים את הלזניה: מרפדים את תחתית התבנית במעט מרוטב העגבניות של תבשיל הירקות, מניחים שני דפי לזניה, עליהם מעמיסים ¼ מלית ירקות ו ¼ מכמות הרוטב הלבן. מכסים בשני דפים נוספים וממשיכים עד הרכבת המנה.
4. מכסים במכסה. אפשר גם לעטוף את התבנית בנייר אפייה (מבלי שייגע בלזניה) ולהכניס את השוליים העודפים של הנייר מתחת לתבנית. אופים 30 דקות ב-180º, מסירים את הכיסוי ואופים עד להזהבה קלה, 10 דקות נוספות.
5. נותנים ללזניה לעמוד ו"לנוח" 15 דקות לפני החיתוך, על מנת שלא תתפרק. חותכים לשש מנות, ומגישים.
רוטב עגבניות בסיסי וקל להכנה
1 ק"ג עגבניות בשלות / 2 קופסאות שימורי עגבניות איכותיים (מאיטליה)
6-7 שיני שום
½ כפית אורגנו יבש
2 כפות שמן זית
5-6 עלי בזיליקום טרי
1. חוצים את העגבניות ומניחים אותן בסיר, מדליקים את הלהבה הגדולה ובעזרת כף עץ לוחצים מעט על העגבניות שיגירו את מיציהן.
2. מבשלים את העגבניות ומערבבים עד שהן רכות וניתן לשלוף את הקליפות במלקחי מטבח. שולים את קליפות העגבנייה אחת אחת, ונפטרים מהן.
3. מוסיפים את השום, מכסים ומבשלים 20 דקות. לאחר 20 הדקות מוסיפים את שמן הזית ואת עלי הבזיליקום השלמים. טוחנים הכול ומעבירים לצנצנות נקיות. שומרים במקרר עד 5 ימים או במקפיא עד 3 חודשים.
אפשרות נוספת ומולצת מאוד היא בורקס משפחתי, בכל ארוחה חגיגית הוא גונב את ההצגה. קבלו בתשואות את בורקס אודי מתוך הספר השני שלי טבעוני פשוט וטעים שיכול להיות גם מתנה מהממת לחג.
בורקס אודי

לגבינת שקדים:
3/4 כוס שקדים קלופים + 1/4 כוס קשיו, מושרים בין 3 ל־12 שעות
2 כפות מיץ לימון
3/4 כפית מלח
1/2 כוס מים
1 כף קמח טפיוקה
300 גרם תרד / מנגולד / חוביזה
5 בצלים ירוקים
1/2 כפית מלח
בצק פילו
1/4 כוס שמן זית
שמן זית לשימון ורידוד
שומשום לפיזור
מסננים ושוטפים את השקדים והקשיו. טוחנים בבלנדר לממרח חלק עם שאר מצרכי הגבינה. אם
צריך, אפשר להוסיף מעט מים.
2. נפטרים מגבעולי התרד. קוצצים דק את התרד ואת הבצל הירוק. מעבירים לקערה ומוסיפים מלח.
לשים ומועכים את התרד באצבעות. סוחטים בין שתי כפות הידיים את עודפי הנוזלים ונפטרים מהם.
מערבבים עם הגבינה.
3. מפרידים את דפי הפילו. מניחים מלבן פילו, מברישים בשמן זית ומסדרים שורה של מלית לרוחב
המלבן.
4. מגלגלים לצינור באופן רופף, ואת הצינור מגלגלים לשבלול )צ'וקור(. מניחים על תבנית מרופדת בנייר
אפייה. ממשיכים עם הצינור הבא )רצוי להשחיל את הקצוות אחד לתוך השני( עד סיום המלית.
5. מכינים את כל הבצק והמלית. מברישים את הצ'וקור בשמן זית ומפזרים שומשום.
6. אופים ב־190 מעלות כ־35 דקות, עד ששחום ופריך.
ארוחת שבועות צריכה סלט אחד לפחות, קערת ענק של ירקות חיים וצבעונים פריכים ועסיסיים - סלט לא צריך מתכון אלא הבנה של שילוב הירקות (פריכים מול עסיסיים), גבינה טבעונית טובה, תיבול לטעמכם והפתעות כגון: שקדים קלויים, זיתים, זעתר וכד'.

פלטת גבינות היא פינוק הדורש השקעה, קודם כל צריך לדעת איך מכינים גבינות קשות ונחתכות (לטחון קשיו כבר כולם הבינו איך...) ועל כן אני ממליצה לכם סדנת גבינות אונליין סדנה מצולמת המוגשת עם הסברים ומתכונים וסרטוני הדגמה.
הכנת גבינות טבעוניות בבית היא עיסוק משתלם מכל הכיוונים אבל כיום ניתן גם לקנות (אבל זה בכלל לא זול!!!) גבינות טבעוניות מרשתות השיווק וגם יצרנים ארטיזנים קטנים.
כל מה שצריך יחד עם 3-4 גבינות שונות זה פירות כמו ענבים או אבטיח, וקרקרים טובים קנויים או ביתיים- כאן יש לי מתכון לקרקר זרעונים מהמם בפריכותו, קל מאוד להכנה ונותן בדיוק את הטאצ' הסופי לשולחן החג.
שבועות הרי הוא חג קציר חיטים ולא חג הגבינות, אבל עם השנים השתרשה בציבור הישראלי הנטיה לארוחות חלביות עמוסות גבינות ושמנת- אני מקווה שיותר ויותר ישראלים יעדיפו ארוחת חג המבוססת גבינות מן הצומח.
זה טוב יותר לנו לנו, לבעלי החיים ולסביבה כולה.
ומה לקינוח?
עוגות גבינה הן ממש לא הקטע שלי, כן, כן... ויש מתכונים רבים וטובים שם בחוץ, בהקשת מקלדת פשוטה.
אני חושבת שבלינצ'ס הוא קינוח שבועות האולטימטיבי.
על כן אני רוצה לחלוק עמכם מתכון שתמיד מרגש אותי, הבלינצ'ס של סבתא, שלמרות שהיא כבר איננה איתנו, היא איתי מעבר לכתפי כל פעם שאני עומדת מעל המחבת ומכינה בלינצ'ס לילדים.
בלינצ'ס של סבתא, מתוך הספר שלי טבעוני פשוט וטעים
ל־10 יחידות - כמובן שניתן להכפיל ולשלשכמויות:

2 כוסות חלב סויה
1/4 1 כוסות קמח לבן
1/4 כוס שמן
3 כפות סוכר
קורט מלח
1/2 כפית תמצית וניל
טוחנים היטב את כל המצרכים בבלנדר או בבלנדר מוט. מניחים ל־30 דקות לפחות.
מחממים מחבת נון־סטיק על אש בינונית. משמנים בעזרת נייר ספוג בשמן ויוצקים מהבלילה שכבה אחידה. כשפני הבלינצ'ס מתייצבים, מפרידים עם מרית את הבלינצ'ס מהמחבת, הופכים ומזהיבים קלות גם את הצד השני.
מחכים שהבלינצ'ס יתקררו. מורחים על כל חביתית כף מלית גדושה, מקפלים את כנף שמאל וכנף
ימים ומגלגלים.
* אפשר למלא בלינצ'ס בגבינת סויה מתוקה, בממרח שוקולד / חלבה או בריבה אדומה.
* מלית גבינת סויה מתוקה: מערבבים היטב 250 גרם גבינת סויה עם 3 כפות אבקת סוכר, 1 כפית תמצית וניל
ו־2 כפות אינסטנט פודינג וניל או 1 כפית קליפת לימון מגוררת. אם רוצים, אפשר להוסיף חופן צימוקים.