top of page

סבון כלים אקולוגי

המתכון של היום מגיע עם הרבה אזהרות בטיחות, זה לא אוכל אבל זה לחלוטין מתכון והוא הכי קשור למטבח.

מאז שלמדתי להכין סבוני רחצה לשימוש ביתי משמנים טבעיים הבנתי שאפשר למתוח את הידע ולייצר גם סבון לשימושים נוספים, כמו מה שרץ אצלי הכי חזק ובכמות עצומה- סבון כלים.

במטבח פעיל כמו שלי הדחת הכלים היא משימה חוזרת ואפילו סיזיפית, מדיח כלים עובד פעמיים ביום וזה לא כולל את כל הכלים שאני מדיחה ידנית מטעמי שמירה על איכותם כמו בלנדר מעבד מזון ומחבתות וסירי נון סטיק ועוד.

כך שסבון כלים זה ביג אישיו כאן, אתם יכולים לתאר לעצמכם, ורציתי לייצר חלופה אקולוגית שתפתור יותר מבעיה אחת.

מה אקולוגי בסבון הזה?

הכל!

  1. הוא עושה שימוש בשמן טיגון משומש שבמקום להזרק מוצא ייעוד חדש.

  2. הוא מונע צריכה של סבון תעשייתי (שינוע וגם כלי פלסטיק הנערמים כאשפה לאחר שימוש יחיד)

  3. אני משתמשת בתבניות פלסטיק שהגיעו למטבח והן מקבלות ייעוד חדש במקום להזרק לפח.


אחרי מספר נסיונות הגעתי למתכון שמנצל את אחד מתוצרי הלוואי הכי מעצבנים במטבח- שמן קנולה משומש ששימש לטיגון פלאפל או צ'יפס או ספינג' ודונאטס. כן, זה קורה לפעמים במטבח שלי ועד שלמדתי לנצל את השמן המשומש הייתי מבקבקת אותו ומשליכה לפח- לעולם לא להזרים לביוב! שמן בביוב עלול לגרום לסתימות בצנרת הבייתית וגם מכביד מאוד על מערך פינוי ומחזור השפכים האיזורי.

כך או כך- למדתי לנצל כל טיפה שמנונית לטובתי.

ואם בא לכם להעלות רגע את העניין הכלכלי- תחשבו כמה זה נחמד להוריד מרשימת הקניות את סבון הכלים!

אז רוצים גם?

ראשית- כמה מילות אזהרה.

הכנת סבונים היא מלאכה מדוייקת עם סיכונים בצידה- השימוש בסודה קאוסטיק שהיא חומר בסיסי מאוד דורש אמצעי הגנה וזהירות.

אני עובדת מול חלון פתוח לרווחה, ללא מסיחי דעת (ילדים, אנשים, חתולים) ועושה את זה בשעות בהן אני בשיא הריכוז ובמינימום הסחות דעת.


הכלים הדרושים:

משקל מטבח (חובה)

צנצנת זכוכית/ מיכל דומה

סיר או קערה ישנים (שלא ישמשו עוד לצורך בישול)

מרית ישנה (כנ"ל)

בלנדר מוט ישן (כנ"ל)

ההמלצות הן ללבוש בגדים מגני זרועות, כפפות מסיכה ומשקפי מגן. תמיסת סודה קאוסטיק היא חומר מסוכן לנשימה ולמגע.



המצרכים:

880 גרם שמן קנולה משומש מסונן (שלא יהיו חלקיקי מזון)

120 גרם סודה קאוסטיק (טהורה לשימוש קוסמטי, לא מעורבבת עם חומרים לפתיחת סתימות...)

220 גרם מים וקרח

לבחירה: כמה טיפות שמן אתרי אקליפטוס או אחר לריח

כלים לסבון- אני שומרת פלסטיקים רבועים ולמבניים של חטיפי אצות, טופו משי וכד'


הכנה:

שוקלים בזהירות 120 גרם סודה קאוסטיק

שוקלים בצנצנת 220 גרם מים וקוביות קרח (בערך חצי חצי)

מעבירים בזהירות את גרגרי הסודה לצנצנת מי הקרח ומערבבים עד המסה מוחלטת, התמיסה מתחממת אך הקרח ידאג לכך שלא יותר מדי. נמנעים מלנשום את האדים הרעילים, אני מניחה על אדן חלון פתוח את הצנצנת לקירור.

שוקלים 880 גרם שמן קנולה משומש.

כאשר התמיסה בטמפרטורה שבין 40 ל 50 מעלות (מגע חיצוני בכלי, אסור לגעת בתמיסה עצמה!) יוצקים את התמיסה לשמן ומערבלים עם בלנדר מוט מספר דקות.

התמיסה לא ממש תסמיך, ככה שמן קנולה מתנהג ולכן יש לצקת אותו לכלים בהם הוא יתיישן, לא מחלצים את הסבון אלא משתמשים בו בתוך הכלי.

לאחר מספר דקות ערבול, מוסיפים כמה טיפות שמן אתרי (ממש לא חובה), מערבבים ידנית עם המרית ויוצקים את התמיסה לכלים, תוך כמה ימים הסבון יתקשה אך יש לתת לו להבשיל בין חודש לחודשיים במקום מאוורר.


אופן השימוש:

לוקחים ליפה (בחיי שזה הסקוצ'ברייט היחידי שלא מסריח!) מרטיבים אותה מעט, מגרדים את פני הסבון המוצק ומסבנים את הכלים.

הסבון מצליח להתמודד עם כלים שומניים להחריד ואפילו עם האתגר הכי גדול של שטיפת כלים באשר היא: כלי פלסטיק עם שמן צהוב או אדום!

כאן תוכלו לצפות במזיגה ובאופן השימוש!




שאלות ותשובות:

ש. האם הסבון לא מסוכן לידיים (כי סודה קאוסטיק)?

ת. ממש לא! לאחר ההבשלה כל הסודה "הופעלה" והפכה את השמן לסבון, כל עוד שומרים על היחס הכתוב במתכון של המצרכים זו הכמות הנכונה שמפעילה עד תום את הסודה. זה סבון שאיננו מייבש את הידיים ומתאים גם לרגישים לחומרי בישום שהרי אין בו חומרים מבשמים.


ש. האם הכלים לא יוצאים שמנוניים? (כי שמן!)

ת. ממש לא! השמן סובן באמצעות הסודה והפך לסבון. לעיתים יהיו טיפות עכורות על גבי מכסי זכוכית שהתייבשו שניתן לנגבן במגבת ולהחזיר לכלי את הברק שלו, זה החסרון היחידי שנתקלתי בו.


ש.האם חייבים ליישן את הסבון חודש-חודשיים?

ת. כן, אחרת התהליך הכימי לא יושלם והסבון לא יהיה אפקטיבי.


ש. הצילו גלי!! הסבון שלי הפך לג'לי דביק דומה לסליים!

ת. כנראה שהוא נרטב או שהסקוצ'ברייט הונח עליו והרטיב אותו, פשוט תנו לו להתייבש והוא ישוב לצורתו המוצקה והנוחה יותר לשימוש.


אני סבונאית חובבת בלבד, ובחרתי לחלוק עמצכם את מה שלמדתי במטבח הנסיונות שלי,

אם ישנן שאלות נוספות מוזמנים להפנות אותן אלי ואשתדל לענות ולסייע.





Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page