קציצות חלבון טבעוניות
זהירות!!!
המתכון הזה יוצר קציצות מבהילות ממש שנראות כמו בשר ויש להן גם מרקם לעיס שמזכיר.
אבל אין להן טעם של בשר, לפחות זה...
המתכון פשוט מאוד אבל דורש הצטיידות באבקת גלוטן - הוא חלבון החיטה שניתן לרכוש בחנויות המתמחות באפיה לדוגמה, יש כאלו גם אונליין, גלוטן הוא משפר אפיה ומוכר ונגיש לאופים ביתיים ומוסדיים כאחד.
הרכיב השני הוא שבבי חלבון סויה ולרגישים לסויה- המתכון יוצא נהדר ממש גם עם שבבי חלבון אפונה!
למה ליצור מתכון שדומה לבשר?
זה לא היה בכוונה. פשוט חיפשתי מתכון לקציצות טבעוניות שיהיו דלות בפחמימות משום שהעדשים השעועית החומוס ושיבולת השועל בהם השתמשתי בעבר - כבר לא רלוונטים כחומרי גלם בתזונה דלת פחמימות.
יחד עם המאמץ שלי להעלות את צריכת החלבון כי אני בגיל שצריך להקפיד על תזונה שיש בה מספיק חלבון כדי לשמר את מסת השריר- ויצא מתכון מפחיד!! מפחיד כמה המראה והמרקם מזכירים בשר אך תודות לחומרי הגלם הטבעוניים- לא הטעם, כי לא הייתי עומדת בזה... אין לי כאמור שום רצון ליצור מתכונים המחקים בשר אלא כן צורך בחומר גלם חלבוני דל פחמימות וטבעוני! מה עוד שלאחר ההצטיידות באבקת הגלוטן ושבבי הסויה או האפונה הרי שחומרי הגלם הללו מחזיקים מעמד במזווה תקופה ארוכה מאוד וזמינים לכל פעם שאני רוצה להכין קציצות!
הגלוטן הנו רכיב הכרחי שמתכון זה ולנמנעים ממנו- יש גם קציצות מטופו וחלבונים אחרים, בסדנת הטופו הקרובה אלמד להכין קציצות טופו מדהימות וללא גלוטן שהנן גם דלות פחמימה וגם קלות להכנה.

הרכיבים לקציצות:
½ כוס שבבי סויה או אפונה יבשים
1 כפית פפריקה מעושנת
1 כפית שום גבישי
1 כפית קקאו (לא ממותק!)
½ כפית מלח
2 כפיות רוטב סויה
2 כפיות שמן זית
1 כפית חומץ
¼ כוס מים
½ כוס אבקת גלוטן
לרוטב אדום:
½ כפית שום גבישי / 2 שיני שום כתושות
2 כפות שמן זית
1 כפית פפריקה (איזו שאוהבים)
½ כוס מחית עגבניות דלילה פסאטה
½ כוס מים
½ כפית מלח
הכנה:
משרים את חלבון הסויה או האפונה במים עד התרככות, 20 דק. מסננים.
מניחים במעבד מזון קטן עם התבלינים והנוזלים, מפעילים ומערבלים עד התמזגות מוחלטת.
מוסיפים את הגלוטן ומפעילים שוב- עד קבלת בצק.
צובטים ויוצרים כדורים (לי יוצאים כ 12 כדורים) ומניחים בסיר אידוי מעל מים רותחים, כ 30 דק'.
לרוטב: מחממים בשמן את התבלינים, מוסיפים פסאטה ומים ומבשלים 5 דק.
מעבירים את הכדורים לרוטב ומבשלים יחדיו כ 15 דק' נוספות.
*אפשר לדלג על האידוי ולבשל ישר ברוטב,
הקציצות יוצאות פחות "יפות", אך לא פחות טעימות…
*אפשר להכין את הקציצות ולהקפיא ולשלב אותן מאוחר יותר ברוטב,
גם להקפיא את הקציצות והרוטב ביחד זה בסדר.

רוטב מנגולד לימוני
את הקציצות ניתן להגיש עם כל רוטב/תבשיל שרוצים, כך שמעבר לברירת המחדל הבסיסית רוטב אדום על בסיס מחית עגבניות קלה אפשר להכין תבשיל מנגולד חמצמץ שעובד נהדר גם עם חוביזה או קייל ואוהב גם עלי סלרי ירוקים עזי טעם.
הרכיבים לתבשיל מנגולד:
2 כפות שמן זית
2 שיני שום פרוסות
1 כפית כורכום
1 חבילת מנגולד (כחמישה שישה עלים גדולים)
1מיץ מלימון שלם
1/2 כוס מים
1/2 כפית מלח (אפשר ורצוי גם פלפל שחור)
הכנה:
מחממים בשמן את השום והכורכום עד שמבעבעים קלות, מוסיפים את המנגולד קצוץ (גם את החלק הלבן שנקרא פטוטרות!).
מוסיפים לימון ומים ותבלינים ומבשלים כ 10 דק'.
מוסיפים את הקציצות ומבשלים יחדיו 10 דק' נוספות.
מנגולד
אפשר לוותר על האבקת גלוטן או להחליף אותה במשהו אחר?